Merparten bostadsbolag har har kö eller särskilda kriterier på sina blivande hyresgäster Foto: SVT

Bostadssajter på nätet tar betalt för gratis annonser

Publicerad

Med den ökade bostadsbristen har det dykt upp mängder av sajter med bostadsannonser. Men för uppgifter om hyresvärden krävs en avgift – trots att samma annonser finns att se gratis på till exempel Blocket eller det kommunala bostadsbolaget.

En av bostadssajterna annonserar ut ett 70-tal lägenheter i Karlstad, men för att få kontaktuppgifter till uthyraren måste man köpa ett ”hittabostadspaket” för 298 kronor/28 dagar eller 425 kronor/60 dagar. Annonserna hämtas bland annat från Blocket, men en slumpmässig koll på en av lägenhetsannonserna på portalen visar att annonsen på Blocket är borttagen eftersom lägenheten redan är uthyrd.

På en annan av hyressajterna finns annonser för ett 80-tal lägenheter att hyra i Karlstadsområdet. Men för att få veta vem som hyr ut måste man bli medlem för 249 kronor/år. Samtidigt kan man hitta de aktuella annonserna hos respektive bostadsbolag helt gratis.

Olika servicepaket

Ännu fler annonser – drygt 100 bara i Karlstadsområdet – kan man hitta på ytterligare en sajt som tar betalt för att visa gratisannonser. Även där måste man registrera sig och det utan att det på sajten framgår till vilken kostnad – bara att det finns ett telefonnummer man kan ringa till för nio kronor per samtal, samt att man kan välja olika ”paket” av service med olika priser. Men när SVT försöker ringa det aktuella numret blir det inget svar.

Flera års kö

De flesta annonserna är hämtade från Blocket och de större bostadsbolagen i kommunen, bland andra Willhem, Karlstadshus och det kommunala bostadsbolaget KBAB. Men lediga lägenheter där gör knappast någon som är akut behov av en lägenhet glad, då bolaget har flera års kö till sina lägenheter. De lägenheter som är lediga på respektive bolag finns dessutom annonserade på deras egna hemsidor.

Urval bland intressenter

De flesta av de privata bostadsbolagen har liksom det kommunala bostadsbolaget kö och/eller särskilda kriterier för blivande hyresgäster. Till exempel Willhem har ingen kö, men gör ett urval bland intresserade och kräver bland annat att hyresgästen har en fast inkomst stor nog att betala hyran, samt att det inte finns några betalningsanmärkningar.

Är man intresserad av en lägenhet som ägs av det privata fastighetsbolaget Balder måste man registrera sig med bank-ID, även om det sedan är gratis att få information om lediga lägenheter. I intresseanmälan förväntas man även skriva ett personligt brev om varför man söker den lediga lägenheten.

Vill man ändå ha en samlad bild av lediga lägenheter så finns sajter som gör liknande sammanställningar helt gratis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer