I dag får hon sin dom

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11.00 i dag kommer hovrättsdomen mot Annétthe Zettergren.

Värmlands Tingsrätt dömde i september, sjukgymnasten och tidigare moderate landstingspolitikern Annétthe Zettergren till tre och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri mot landstinget och sin före detta sambo.

”Hon är spänd inför domen”

Annétthe Zettergren har suttit häktad sedan den 1 april, i snart nio månader.

Granskning av Zettergren

Hur mår Annétthe Zettergren?

– Hon är naturligtvis spänd inför domen, säger advokat Rickard Schönmeyr till Värmlandsnytt.

Båda parter överklagade

Både Annétthe Zettergren och åklagaren överklagade tingsrättens dom. Zettergren vill att hovrätten ogillar åtalet som gäller bedrägeri mot landstinget och därmed befriar henne från skadeståndskravet på 3,9 miljoner kronor. Åklagare, Barbro Brännlund vill att straffet förlängs till fyra år.

Påstådda patienter avgörande bevisning

Den avgörande bevisningen i tingsrätten var alla de påstådda patienter som vittnade. Drygt 120 personer förhördes och i allt väsentligt godtog rätten deras uppgifter och ansåg det styrkt att de inte varit hos Annétthe Zettergren som hon påstått.

Storleken på beloppet och att det var två fall av bedrägerier låg till grund när tingsrätten bestämde straffvärdet till tre och ett halvt år, det berättade lagman Lars Bjurstam efter tingsrättens dom. – I det ena fallet har hon ju begått ett brott mot en närstående, hon har tagit nästan en miljon från sin sambos företagskonto. I det andra fallet har hon lurat landstinget på nära fyra miljoner kronor och det har skett i en hantering som är svårkontrollerad för landstinget.

Annétthe Zettergren har erkänt bedrägeriet mot sin före detta sambo, men inte det mot landstinget. Nu återstår att se om hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten, när det gäller bevisen och straffvärdet.

– I omkring 13 000 fall har hon begärt ersättning som hon inte haft rätt till och den mängden fel kan inte ha berott på slarv och misstag utan det måste ha skett uppsåtligen, sa rättens ordförande Lars Bjurstam till Värmlandsnytt efter tingsrättens dom, den 26 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Zettergren

Mer i ämnet