Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I en tredimensionell värld Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

I en tredimensionell värld

Uppdaterad
Publicerad
Man skulle kunna säga att hon är akrobat, men hon sitter i ett flygplan när hon utövar sin sport. Kristin Nyberg från Hammarö ägnar all sin lediga tid åt konstflyg.

Konstflyg är en bedömningssport likt simhopp eller konståkning. Det handlar om precision, exakt hastighet och höjdkontroll. Sporten kallas även avancerad flygning eller i internationella sammanhang aerobatics, alltså luftakrobatik.

– Istället för att bara svänga och flyga rakt fram så använder man andra dimensioner. Man flyger allt ifrån loopar, rollmoment och kombinerar de här sakerna i olika manövrar, berättar Kristin Nyberg när hon landat och klivit ur sitt flygplan på Brattfors flygfält.

Foto: SVT

– Det här är en Yak 52, säger Kristin. Det är ett ryskt skolflygplan, som togs fram på 70-talet för att utbilda stridspiloter i. Det är ett väldigt robust plan. Det är tåligt, det tål mellan -5 och +7G.

Foto: SVT

På kalla krigets tid

Kristin Nyberg berättar lite flygplanshistoria, om hur Yak 52:ans små bränsletankar gjorde att de ryska piloterna inte skulle frestas att fly till Västeuropa under kalla krigets dagar. De blev helt enkelt tvungna att återvända till sin hemmabas för att tanka. Hon ler och sträcker stolt på sig när hon berättar om sitt plan:

– Det är ett fantastiskt flygplan! Det kan jag starkt rekommendera till de som vill börja konstflyga.

Vad är det som gör att det här planet är bra för konstflyg?

– Det är framför allt att du har en till plats för en till person. Du kan alltså ha med dig en lärare i samband med att man lär sig nya manövrar. Det är ju en stor fördel.

Flyg i blodet

Kristin Nyberg fick flygintresset tidigt. Redan som femåring fick hon flyga Cessna tillsammans med pappa, även hennes morfar var flygare så för Kristin var det en självklarhet att hon skulle sitta vid spakarna i sitt eget flygplan. Nu när hon utforskat flygets andra dimensioner och behärskar luftrummet likt ett dansgolv så hörde konstflygare från Australien av sig. De ville att hon skulle träna tillsammans med* en grupp konstpiloter och målet för samarbetet är att göra uppvisningar i Kina.

– I Kina är man väldigt flygintresserade och där finns en väldigt stor och bred publik. Det är som att flygning anses som lite mystiskt, någonting som alla fascineras av så det är en tacksam publik, säger Kristin.

Foto: SVT

I en tredimensionell värld

Hon gör sig redo för ännu en flygning. Planet måste tankas och kontrolleras.

– När man konstflyger är det ju mycket påfrestningar, det är starka krafter så det är viktigt att inget sitter löst eller har lossnat sedan föregående flygning. Jag kontrollerar till exempel rodrena så att det inte låst sig av något som fallit bak, förklarar Kristin och knäpper fallskärmens alla spännen.

Foto: SVT

Solen skiner på Yak 52:an när Kristin Nyberg kliver upp på vingen och gör sig redo för att ta fågelvägen tillbaka till Karlstad. Hon beklagar sig lite över soldis men hennes lycka inför start går inte att ta miste på.

– Det är en frihetskänsla som är svår att beskriva, det blir som en tredimensionell värld.

*Fotnot: Tidigare i den här artikeln samt i morgonens tv-sändningar sades att Kristin ska träna en grupp konstflygare. Rätt uppgift är att Kristin ska delta och träna tillsammans med gruppen med målet att göra uppvisningar i Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hammarö

Mer i ämnet