Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Elms Mekaniska i Hagfors tillverkas rostfria tanka som använd vid till exempel stora vattenläckor. Se mer i videon. Foto: SVT

I Hagfors tillverkas stora tankar – ska säkra vattenförsörjningen

Uppdaterad
Publicerad

Det alltmer spända omvärldsläget gör att många kommuner i Sverige rustar för olika krissituationer. På en Elms Mekaniska tillverkas mobila vattentankar för nödvatten – och företaget märker nu ett ökat intresse för sin produkt.

– Det känns väldigt bra att få vara med och bidra till bättre beredskap i Sverige, säger Catharina Kåseth som jobbar som svetsare på företaget.

Fredrik Elm är vd för företaget, en familjeägd mekanisk verkstad i Hagfors, som han driver tillsammans med sin bror Erik. Här jobbar ett trettiotal anställda som konstruerar, utvecklar och svetsar ihop de rostfria tankarna. De stora tankarna löser problem vid vattenläckor eller i krislägen som till exempel naturkatastrofer.

– Kommunerna jobbar ju mycket med nödvattenplaner i dag och där är vi med och stärker samhällsberedskapen, säger Fredrik Elm.

Se mer om tillverkningen och hur företaget tänker kring beredskap i videon ovan.

Elms Mekaniskas nya plan: Rena sjövatten

Just nu pågår ett utvecklingsarbete för att möta de ökade kraven från myndigheter, men även från försvaret som också ser behovet av nödvattentankarna från Hagfors.

– Vi arbetar med att koppla på ett reningssystem som gör att man även ska kunna använda vatten från sjöar och få rent dricksvatten in i tanken, berättar Fredrik Elm.

Vattentankar från Hagfors finns nu i drygt 130 kommuner och företaget ser även intresset växa från norsk sida. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.