Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna i Kevinfallet får en miljon vardera i ersättning Visa alla (2)
Visa alla (2)

Bröderna i Kevinfallet får en miljon vardera i ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson i Kevinfallet får ersättning om en miljon kronor vardera. Det presenterade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på en presskonferens idag.
– Om staten gör fel måste också staten försöka göra rätt. Jag önskar dem allt gott och lycka till i framtiden.

Bröderna har tidigare pekats ut som skyldiga till fyraårige Kevins död i Arvika 1998, men friades från alla anklagelser i samband med en ny åklagarutredning år 2018.

– Det är väldigt skönt att någon tar på sig ansvaret. Det är många av oss som känner att vi vill bli färdiga med det här och så att vi kan börja få leva ett normalt liv helt enkelt, säger Christian Karlsson till SVT.

Nekades skadestånd av kommunen

Bröderna krävde därefter skadestånd från Arvika kommun, vilket de nekats med anledning av att kommunen ansåg sig inte vara skyldig bröderna något skadestånd. Kommunen meddelade att man genom en utredning kommit fram till att socialtjänsten inte gjort något fel i samband med att bröderna förklarades skyldiga till dödsfallet. Kommunstyrelsen bad dock bröderna om ursäkt.

Dagens besked gällde ersättning ex gratia vilket innebär att de kunde få ersättning även om det inte finns någon rättslig grund för det, av nåd.

– När en medborgare gör fel, till exempel bryter mot lagen, så begär vi att han eller hon ska vara beredd att ta konsekvenserna utav det. Precis samma princip måste gälla staten. Att när staten gör fel så måste också staten ta konsekvenserna av det och försöka ställa till rätta, sa justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) under pressträffen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fallet Kevin på 60 sekunder Foto: TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet