– Vi får se hur länge jag orkar sitta med, säger Martin Fallgren innan förhandlingen börjar. Foto: SVT

Martin i rätten för sin rätt till assistent

Uppdaterad
Publicerad

Idag möttes Martin Fallgren från Charlottenberg och Eda kommun i förvaltningsrätten. Saken gäller hur vida cp-skadade Martin har rätt till personlig assistans eller inte.

Känslan inför rättegångsdagen har varit allt annat än rolig för 21-årige Martin Fallgren.

– Jag har varit nervös och inte kunnat sova. Ont i magen, trott jag ska svimma. Allt på en gång, säger Martin Fallgren.

Martin Fallgren

– Det är ju en dag där Martins framtid står på spel, säger Agneta Sjöberg, Martins mamma.

Inte tillräckliga behov

I augusti förra året beslutade Eda kommun att dra in cp-skadade Martin Fallgrens personliga assistans då man ansåg att hans behov inte ansågs vara tillräckligt stora. Det gjorde man trots att han behöver sin assistent för att kunna utföra sitt jobb på Fundo.

För Martin Fallgren fick beslutet om den indragna hjälpen stora konsekvenser. Han förlorade sitt jobb, han fick ont i magen, sömnsvårigheter och han fick öka dosen antidepressiva mediciner.

– Jag gråter så jag tror håller på att stryka med och har väl känt att det är lika bra att få ett slut på det vissa gånger. Men så knyter jag näven och kör på. De ska inte få vinna, sa Martin Fallgren till Värmlandsnytt efter beslutet.

Tillfällig assistent

Beslutet överklagades och förvaltningsrätten meddelade inhibition. Det innebar att Martin tillfälligt fick tillbaka sin assistans och kunde därmed behålla jobbet.

Men kommunen ville åter igen pröva saken då man anser att Martin inte har tillräckligt stora behov av assistans och inhibitionsbeslutet överklagades.

Handlingar fattades

Efter dagens förhandling i förvaltningsrätten kommer nu Martins jurist att lämna in ytterligare handlingar till rätten inom fjorton dagar. Sen kommer kommunen få samma tid på sig att komplettera målet. Därefter kan rätten fatta beslut och dom väntas tidigast om en dryg månad.

– Jag ska slutföra talan skriftligen och jag ska komplettera med vissa handlingar som nämnden inte skickat in och som rätten vill ta del av, säger Britta Kjellin, Martins juridiska ombud.

Handlingarna är bland annat ett yttrande där assistentbolaget har gjort en beräkning av assistansbehovet av de grundläggande behoven för Martin.

Kommunen erkänner fel

Kommunens representant under rättegången, enhetschef Inger Höglund, tycker inte det kom fram några nya uppgifter under dagen. Men hon förklarar varför frågan har drivits så långt som till förvaltningsrätten:

– Det har inte gjorts rätt från början tänker vi, när vi handlade detta i Eda kommun. Jag menar att vi har inte handlagt det på det sättet som är enligt rättspraxis idag, det gjorde vi inte 2013. Men vi har gjort om det och gjort rätt, som vi ser det idag, säger Inger Höglund, enhetschef vid Eda kommun.

Martins mamma, Agneta Sjöberg, har redan klart för sig hur de ska gå vidare, om rätten väljer att gå på kommunens linje:

– Då kommer vi överklaga den domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Martin Fallgren

Mer i ämnet