Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Framför allt i den värmländska rallysjälen är det en stor sorg”, säger förre svenska rallybasen Glenn Olsson om att ikoniska Colins crest inte längre är en del av rallyt. I videon berättar han mer om sträckans betydelse internationellt. Foto: TT/R Rotevatn/SVT

Ikoniska rallysträckan Vargåsen föll för klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

När Svenska rallyt tvingades flytta norrut som en följd av de pågående klimatförändringarna försvann också Vargåsensträckan, en av rallyvärldens mest ikoniska sträckor med omsusade Colins crest. Där flög bilarna runt 40 meter till en tiotusenhövdad publikmassas jubel.

Enligt SMHI har vintertemperaturen i Värmlands södra delar stigit med två grader de senaste 30 åren medan det i de norra delarna blivit hela 2,5 grader varmare jämfört med 30-årsperioden innan. För Svenska rallyts arrangörer innebar det år för år allt större svårigheter att klara av att köra rallyt i mål.

– Det var stressiga dagar för många och det var många sömnlösa nätter, säger dåvarande vd:n för Svenska rallyt, Glenn Olsson.

Slet med att hitta vintervägar

Han berättar hur de under flera års tid slet med att successivt flytta rallyt allt längre norrut i länet för att hitta tillräckligt stabila vintervägar. Men till sist gick det inte längre.

I april 2021 meddelade Glenn Olsson att rallyt flyttar från Värmland till Umeå och med det tappade Värmland runt 200 000 besök under de fyra dagar rallyt pågick varje år.

Se hela reportaget om hur klimatet påverkade Svenska rallyt i Värmland:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Hur har klimatet förändrats i Svealand?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) framträder den starkaste temperaturökningen. I Svealand är temperaturökningen från 1,5° till lokalt över 2,5° under vintern.

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. För Svealand ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Svealand med 10-20 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Svealand.

Källa: SMHI 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.