Industrin vill ta över Bergsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera tunga aktörer inom industrin har gått samman för att rädda kvar Bergsskolan i Filipstad.

– Den här konkursen är extra allvarlig eftersom vi ser ett ökat behov av kompetensförsörjning, Bergsskolan spelar en viktig roll här, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation, i ett pressmeddelande.

Sedan skolans konkurs den 19 september i år har kommunen tillsammans med olika företag diskuterat möjliga lösningar för skolan. Förra veckan beslutades att undersöka möjligheterna för att en ny gemensam stiftelse ska kunna bildas som kan överta verksamheten.

– Vi är glada att vi ser den här lösningen tillsammans och vi siktar på att göra ”nya Bergsskolan” till ett starkt och toppmodernt utbildningsnav för våra industrier, säger Jan Moström, vd LKAB och styrelseordförande Svemin.

Studenterna får fortsätta

De 127 studenterna som i dag läser på Bergsskolan har fått besked om att de kommer att kunna fortsätta sina utbildningar som planerat. Den akademiska huvudmannen Luleå tekniska universitet har också planerat för intagning nästa höst.

LÄS MER: Bergskolan ansöker om konkurs

Skolan ska utvecklas

För att locka studenter till skolan satsar nu industrin på att utveckla Bergsskolan. Bland annat handlar det om att engagera personer från industrin i undervisningen i större utsträckning, utöver de lärare som undervisar på skolan idag.

– Bergsskolan är jätteviktig för våra företag, den har levererat viktig kompetens i snart 200 år och vi ser behovet öka snarare än minska, säger Bo-Erik Pers, VD Jernkontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.