Foto: SVT

Industriprogrammet i Arvika blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det industritekniska programmet kommer att fortsätta på Taserudsgymnasiet i Arvika i höst.

Det beslutet har tagits av en enig kommunstyrelse.

– Vi har inte eleverna men vi vet att detta är så viktigt, vill ha utbildningen kvar, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Aina Wåhlund (S).

Det har tidigare pågått diskussioner om att lägga ner det industritekniska programmet på grund av för få sökande. Kommunstyrelsen gör dock bedömningen att detta är en utbildning som behöver finnas kvar.

– Programmet har en jättebetydelse eftersom vi utan den i Arvika inte skulle har någon industriteknisk utbildning kvar alls i västra Värmland, säger Aina Wåhlund (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

”Industrin skriker efter folk”

Och de industriutbildade behövs i arbete.

– Industrin skriker efter folk. Och kan vi inte få fram utbildat folk så är risken att företagen flyttar och det vill vi inte.

LÄS MER: Yrkena som ger jobb men få vill ha

Mer marknadsföring

I Eda har det redan tagits beslut om att lägga ned programmet och från Arvika kommun kommer man nu jobba ännu hårdare med att försöka få elever intresserade av att söka utbildningen.

– Det pågår redan ett arbete tillsammans med olika industrier för att få fler sökande. Sedan ska vi höst börja marknadsföra utbildningen redan i årskurs sex. Vi måste få elever men också deras föräldrar att förstå vad det innebär att arbeta inom industrin i dag och vilka möjligheter det finns. Det är inte samma att arbeta inom i dag industrin som det var förr.

Framtiden oviss

Runt tio sökande finns inför starten till det industritekniska programmet nu i höst. Hur det blir nästa höst med en fortsättning av programmet återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.