Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots den pågående covid-19-pandemin är det nu dags för årets vaccination mot säsongsinfluensan, i år med andra förutsättningar än tidigare om åren. Foto: SVT

Influensavaccination i skuggan av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Trots den pågående covid-19-pandemin är det nu dags för årets vaccination mot säsongsinfluensan, i år med andra förutsättningar än tidigare om åren.

För nu krävs det säkra köer, att man håller avstånd och inte är för många i lokalerna. Dessutom kan inte Röda korset ställa upp med volontärer på de olika vaccinationsstationerna, som de brukar. Många av de frivilliga Röda korset-medlemmarna tillhör själva riskgruppen. Corona-pandemin har ställt andra krav på planeringen inför årets massvaccinering mot säsongsinfluensan.

– Vi ska nu ha vissa veckor för vissa åldersgrupper, så att det inte blir så mycket köer, säger verksamhetsledaren Jennie Forsgren. – Smittskyddsläkaren kommer att skicka ett brev till alla i riskgrupperna, där det tydligt står vilken åldersgrupp, som vaccinerar sig vilken vecka.

Påbörjas i november

Riskgrupperna är personer över 65 år, de som har kroniska sjukdomar, gravida och sjukvårdspersonal. I riskgruppen över 65 år ingår många av de frivilliga Röda kors-medlemmar som tidigare år hjälpt till att ordna köer och insläpp i vaccinationslokalerna. I år kommer de att ersättas av de dörrvärdar, som funnits på vårdcentralerna sedan januari.

– Jag hoppas att intresset för att vaccinera sig är större i år. Det särskilt viktigt att man vaccinerar sig mot säsongsinfluensan, eftersom vi har en pågående pandemi, säger Jennie Forsgren.

Massvaccineringarna mot säsongsinfluensan kommer att påbörjas i början av november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet