Niklas Ideskär, butikschef: ”Vi har ett tjugotal kunder om dagen” Foto: SVT

Ingen ljusning för gränsbutiken: ”Norskarna kan ju inte åka in här”

Uppdaterad
Publicerad

Det norska beslutet att hålla merparten av gränsövergångarna stängda och endast hänvisa till ett fåtal är ännu ett hårt slag mot många gränsbutiker.

På köpcentret i  Långflon märker man inte av gränslättnaderna över huvud taget.

– Det är lika tomt som det varit hela tiden, säger Niklas Ideskär som är butikschef på gränshandelskedjan Eurocash stora matbutik i centret.

Det är ödsligt i stormarknaden alldeles intill gränsen längst uppe i norra Värmland. Den jättelika tobaksdisken där även systembolagsvarorna lämnas ut står tom, liksom den enorma kyl- och frys avdelningen.

– Vi förbereder oss för ett mer normalt läge, men vi kan förstås inte fylla på med färskvaror, säger platschefen Niklas Ideskär och ser sig om i den öde butiken.

Coronaviruset i Värmland

Sedan ett par veckor tillbaka kan fullvaccinerade norrmän resa fritt utan karantänskrav vid hemkomsten, men med närmaste öppna gränsövergång ett par timmar bort märks ingen kundtillströmning.

– Gränsen här är ju stängd, och då väljer norrmännen inte den här butiken, säger Niklas Ideskär.

Följ med in i den öde butiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet