I klippet hör du Henrik Gustavsson, logistikchef på LBC frakt i Karlstad, om situationen med den uteblivna gränshandeln. Foto: SVT

Ingen påskhandel vid stängd Norgegräns

Uppdaterad
Publicerad

Gränshandeln har mer eller mindre upphört sedan Norge stängde riksgränsen för snart en månad sedan.
Under påsken säljs i vanliga fall stora mängder alkohol, godis och andra gränshandelsvaror. Nu har leveranserna till butikerna i stort sett upphört.
– Vi brukar köra ungefär 40-50 pall om dagen till Systembolaget i Charlottenberg en vanlig påsk. Nu rör det sig om ett par tre stycken, säger Henrik Gustavsson, logistikchef på LBC frakt i Karlstad.

Den 16:e mars stängde Norge gränsen mot Sverige. Gränsstoppet har sedan förlängts och gäller nu åtminstone över påskhelgen.

När inga norrmän kan passera in i Sverige märks det tydligt på leveranserna till de stora shoppingcentren längs gränsen.

– De är i stort sett obefintliga, med tanke på att norrmännen är isolerade i sitt land, säger Henrik Gustavsson på LBC frakt.

Stränga böter

Reglerna kring den stängda gränsen är strikta.

För den norrman som av någon anledning ändå tar sig in i Sverige gäller 14 dagas karantän vid hemkomsten. Brott mot karantänsreglerna straffas med 20 000 norska kronor i böter.

Avbokade leveranser

Påsken är en stor högtid i Norge, och normalt en av årets höjdpunkter för gränshandeln.

Många butiker hade laddat med stora beställningar av bland annat godis, som är belagt med sockerskatt i vårt grannland, och en av de varor som norrmännen i vanliga fall vallfärdar över gränsen för att köpa.

– Till köpcentret i Långflon skulle vi ha kört 40 pall godis i veckan nu till påsk, men de har avbokat alla leveranser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet