Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur stor nedskärningen blivit i klippet och om vad Naturskyddsföreningen befarar att konsekvensen blir. Foto: TT/SVT

Inget anslag för bekämpning av invasiva arter i år

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens krympta miljöbudget får nu konsekvenser för bekämpningen av invasiva arter. Neddragningarna innebär bland annat att Naturvårdsverket inte kommer att betala ut några medel för bekämpning i år – något som bekymrar Naturskyddsföreningen.

– Vi är oroliga för vad konsekvenserna av detta kommer bli, säger David Johansson, kommunikatör på Naturskyddsföreningen i Värmland och Örebro.

Hör om hur stor nedskärningen blivit i klippet och om vad man befarar att konsekvensen blir.

Klimatkrisen

Stora konsekvenser

-  Vi har fått en halverad budget för att bevara värdefull natur i år – i det ingår många pusselbitar och vi blev tvungna att prioritera, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Han hoppas att Länsstyrelserna kommer fortsätta att arbeta med att kommunicera information till privata fastighetsägare om bekämpning.

– Bekämpningen av invasiva arter är en av de viktigaste åtgärderna för den biologiska mångfalden, säger Claes Svedlindh.

”Fått lägga en stram budget”

I ett mejl till SVT skriver Niki Westerberg, pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, att regeringen fått lägga en stram budget för 2023 på grund av bland annat inflationen, lågkonjunkturen och de höga elpriserna.

Hon hänvisar till att respektive myndighet svarar för hur pengarna fördelas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet