Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Driften av ridskolan är beroende av att ett nytt ridhus kan byggas nästa år – men osäkerheten är stor eftersom det saknas pengar. Foto: SVT

Oro på Sörmon – inget kommunalt stöd för nytt ridhus

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla ridtältet på Sörmons ridklubb i Karlstad har gjort sitt och nu är driften av ridskolan beroende av att ett nytt ridhus kan byggas nästa år. Men osäkerheten är stor då pengar saknas.

– Tältet har stått här i 45 år och den tekniska livslängden börjar gå mot sitt slut, så det är akut att hitta en ny lösning för föreningen, säger Christofer Bramfeldt, ordförande i Sörmons ridklubbs styrelse.

I videon ovan berättar Vendela Broman, ridlärare, varför ett nytt ridhus på Sörmon behövs.

Cirka 200 lektionstimmar skulle påverkas varje vecka om det nuvarande ridtältet skulle gå sönder. Det motsvarar cirka 50 procent av ridskolans verksamhet. Ett nytt ridhus beräknas kosta sex till sju miljoner kronor enligt klubben, men Karlstads kommun säger nej till att delfinansiera. Orsaken är att Sörmons ridklubb är en förening och redan får driftstöd utbetalt varje år.

Varför ska Karlstad kommun ge er mer pengar?

– De ska inte ge oss mer pengar. De ska vara med och medfinansiera ett ridhus precis som de finansierar andra föreningar i kommunens anläggningar, säger Christofer Bramfeldt.

Vill stötta idrotten

Stephan Hammar, som är verksamhetschef på idrott & fritid inom Karlstads kommun, hänvisar till att det finns åtta stöd att söka inom kommunen utöver driftstödet specifikt riktat mot ickekommunala ridskolor och att Sörmons ridklubb behöver söka externa bidrag.

Robert Halvarsson (MP), nytillträdd ordförande i kultur- och fritidsnämnden säger att kommunen vill stötta idrotten och att ridklubbarna når en viktig målgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.