Foto: TT/Akrivbild

Inget tillstånd att skjuta den aggressiva älgen

Uppdaterad
Publicerad

De boende i Vadjetorp, norr om Torsby, som den senaste veckan terroriserats av en aggressiv älgtjur får inte lov att skjuta den. Polisen, som har rätt att fatta beslut om avlivning bedömer att det inte föreligger något akut hot.

– Jag fick besked att vi får ringa 112 om älgen går till attack. Men innan polisen hinner hit är ju älgen borta, konstaterar Kent Kollfeldt som är ordförande i det viltvårdsområde där den aggressiva älgtjuren härjar.

Det var under fredagsmorgonen som Kent Kollfeldt kontaktade polisen för att få hjälp med att bli av med den älgtjur som den senaste veckan blivit allt mer aggressiv och jagat folk ändra fram till deras husdörr.

– Folk törs inte gå ut med sina hundar, förklarar han situationen.

Men något tillstånd att skjuta älgen fick han inte.

– Eftersom det inte var någon pågående situation eller akut fara så hänvisade vår handläggare till länsstyrelsen, förklarar polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Men Kent Kollfeldt är mindre nöjd med det beskedet.

– Vi får ju rätta oss efter vad lagens långa arm har att säga. Men de borde tänka mer på folks säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.