Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ingrid Brindelöv-Wiklund och Asta Holender om sina erfarenheter av romansbedrägeri. Foto: Maja Yngve/SVT

Offer för romansbedrägeri – nu varnar Ingrid och Asta andra

Uppdaterad
Publicerad

Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är ett brott som ökat i antalet anmälningar de senaste åren. Ingrid Brindelöv-Wiklund och Asta Holender är två av de drabbade. Nu vill de varna andra.

Mellan onsdag och fredag den här veckan befinner de sig i Forshaga för att lyfta sin historia – både genom att föreläsa och visa sin konstutställning.

– Jag vill skapa en opinion i samhället och få folk att börja prata om allt det farliga som finns ute på nätet, säger Ingrid som rest till Värmland från Piteå.

Mer än fördubbling

Statistik från polisen visar att antalet anmälda brott av romansbedrägerier i region Bergslagen har ökat från 58 stycken år 2020 till 122 brott hittills i år.

– Tyvärr är våra ärenden nedlagda. Vi har ingen lag som skyddar oss i hela världen, säger Asta Holender som bor i Göteborg.

Hör mer om Ingrid och Astas berättelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.