Catrin Ångman ingår i en förstärkningsstyrka med 16 domare som reser runt i hela landet och kliver in som räddande änglar vid olika tingsrätter. Foto: Privat

Inhyrd domare förstärker Värmlands tingsrätt i kristid

Publicerad

Catrin Ångman från Uddevalla är domare och jobbar som så kallad förstärkningsdomare, en inhyrd resurs vid de domstolar som mer eller mindre befinner sig i kris. Värmlands tingsrätt är en av dem.

– Det är ett högt tryck men Värmlands tingsrätt är inte den enda domstolen som har hög arbetsbelastning i förhållande till antalet domare, det finns fler domstolar som är i behov av förstärkning, säger Catrin Ångman

Arbetet hopar sig, mål måste skjutas på framtiden samtidigt som man tvingas avbryta rekryteringen av två chefsrådmän på grund av ekonomiska skäl.

Värmlands tingsrätt har problem och chefen för Värmlands tingsrätt Lars Holmgård är, som SVT tidigare rapporterat om, kritisk till att det saknas resurser för domstolarna. Han menar att man politiskt bara pratar om pengar till polisen men glömmer resten av rättskedjan.

– För oss är läget mycket akut, sa Lars Holmgård i höstas till SVT Nyheter Värmland.

Räddande änglar

För att lösa situationen tar man in inhyrd personal. En av dem är Catrin Ångman. Hon ingår i en förstärkningsstyrka med 16 domare som reser runt i hela landet och kliver in som räddande änglar vid olika tingsrätter.

– Jag tycker det är jätteroligt, man får se olika domstolar, olika brott och olika organisationer. Man får plocka russinen ur kakan.

Under två år blir hon utskickad på olika jobb. I Karlstad bor hon på hotell under arbetsveckan och tar tåget hem. 

– Jag får 3 500 kr i månaden som lönepåslag, så det är inte skyhögt. Det som motiverar är variationen. Värmlands tingsrätt betalar mig per timme, resten betalar Domstolsverket. Det är lite mer kostnadseffektivt för Värmland, jag är billigare än en fast anställd domare, säger Catrin Ångman.

Måste prioritera

Catrin Ångman menar att vissa mål får stå tillbaka framför andra när arbetsbelastningen är för hög. 

– Mål med häktade och vårdnadsmålen med barn måste prioriteras, det är annat som kan bli liggande. Det kan vara fordringsmål som till exempel en småföretagare som väntar på sin betalning eller en husägare som vill få en sin sak prövad. De hamnar längst bak, säger hon.

”Domare jobbar i det tysta”

Vid Värmlands tingsrätt försöker man lösa den ansträngda situationen dels genom förstärkningsdomare och dels genom att ta in två pensionerade chefsrådmän som går in som domare. Men enligt Catrin Ångman borde domstolarna ha slagit larm om det tuffa arbetsbelastningen och resursbristen redan för tio år sen.

– Domare jobbar i det tysta, de gnäller inte. Men vi är för få händer att hantera det som kommer in. Nu har man slagit larm men det har suttit långt inne, säger Catrin Ångman.

Chefen för Värmlands tingsrätt, Lars Holmgård, är mycket kritisk till att det saknas resurser för tingsrättrena, se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.