Lars Holmgård ser en uppenbar risk att brottmål gällande misshandel, stöld och narkotika får vänta på att bli avgjorda. Foto: SVT

Brottmålen ökar – tingsrätten hinner inte med

Uppdaterad
Publicerad

Antalet brottmål som kommer in till Värmlands tingsrätt har ökat kraftigt i år. Och nu är de fler än vad tingsrätten hinner med att behandla.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt. Dels handlar det om att de inblandade får vänta på förhandling och ett avgörande, dels handlar det om att bevisning är färskvara i mycket. Det kan ju vara så att minnet blir sämre med tiden och därmed blir det sämre avgöranden också, säger Lars Holmgård som är chef vid Värmlands tingsrätt.

Under årets elva första månader har 2 236 brottmål kommit in till Värmlands tingsrätt. Det är en ökning på ungefär tio procent jämfört med tidigare år.

Mål får vänta

Av de 2 236 brottmål som kommit in i år har 2013 avgjorts. De andra målen får vänta på att komma upp i rätten.

– Vi kommer alltid hinna med förtursmålen, alltså de allvarligare brotten där personer är häktade, eller ungdomsmålen som man måste ta inom en viss tid. Men det är en uppenbar risk att de andra brottmålen som stöld, rattfylleri, narkotikabrott och misshandel kommer att få vänta på att bli avgjorda, konstaterar Lars Holmgård.

Hur ser det ut framgent då?

– När jag diskuterar situationen med åklagarkammaren ser vi att det kommer nog fortsätta strömma in mål i samma utsträckning. Får vi inte mer resurser än vad vi har nu kommer vi få en fortsatt ökning av våra brottmålsbalanser, säger Lars Holmgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.