Starta klippet för att höra Lars Holmgårds kritik. Foto: SVT

Värmlands tingsrätts chef Lars Holmgård: Vi behöver mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu står Värmlands tingsrätt utan två chefsrådmän och rekryteringen har avbrutits på grund av att det inte finns pengar. Chefen för Värmlands tingsrätt, Lars Holmgård är kritisk och menar att man politiskt bara talar om pengar till polisen och glömmer resten av rättskedjan.

– Det byggs ju upp ett berg. Vi har räknat med att få mycket mer att göra, men vi får inte resurser för att klara det, säger Lars Holmgård. 

Värmlands tingsrätt har som vi tidigare rapporterat om haft svårt att få tag på domare. Nu finns det sökande, men då räcker inte nästa års budget till för att tillsätta vakanta chefstjänster.

– För oss är läget mycket akut. I somras beslutade jag att avbryta rekryteringen enbart av ekonomiska skäl och det här är ju något vi verkligen behöver.

Risk att domstolsärenden drar ut på tiden

I dag löser man situationen med tillfälligt inlånad personal, men risken finns att vanliga brottmål, familjetvister och andra ärenden som inte är högprioriterade kan dra ut på tiden. Det som krävs för att kunna anställa två chefsrådmän är ett tillskott på cirka en miljon kronor. Nu hoppas man på extra pengar i regeringens höstbudget. 

– Satsningen på polisen måste ju rimligen, får man hoppas i allafall, leda till att det blir fler brott som kommer att lagföras. Men det måste passera åklagare, domstolar och kriminalvården och där finns inte tillräckliga resurser i dag, säger Lars Holmgård.

Begär 550 miljoner till domstolarna – inga garantier till Värmland

Men även om Justitiedepartementet anslår extra pengar till domstolarna i höstbudgeten finns inga garantier att Värmlands tingsrätt får mer pengar. Det är Domstolsverket som ansvarar för fördelningen av pengarna mellan landets domstolar

– Där har vi alltid ett hot över oss om ytterligare neddragningar. Enligt det sätt de räknar får vi i dag mer än vad vi ska ha, säger Lars Holmgård.

När SVT vill att någon på Regeringskansliet ska bemöta kritiken hänvisar de till Domstolsverket.

Leif Eriksson, ekonomidirektör på Domstolsverket

– Det är en tuff situation för alla domstolar och varje domstol är fristående och ska göra egna prioriteringar i sin verksamhet. Men till ändringsbudgeten som presenteras av regeringen den 18 september har vi begärt 110 miljoner extra i ett engångsbelopp som en förstärkning för 2019. Måltillströmningen ökar och till budgeten 2020 begär man en ramförstärkning med 550 miljoner kronor, säger Leif Eriksson, Domstolsverkets ekonomidirektör.

Kommer Värmland att få några extra pengar?

– Det kan jag inte svara på eftersom pengarna stoppas in i en formel som bygger på den resursfördelningsmodell vi har, säger Leif Eriksson till SVT Nyheter Värmland.

Nuvarande budget: 48 miljoner kronor

Antal anställa: 55 personer

Källa: Värmands tingsrätt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.