Boom för vandring märks i Värmland: ”Kanske tre gånger så mycket folk nu”

Uppdaterad
Publicerad

I coronans spår har hemester och närturismen vuxit explosionsartat. Och just vandring har blivit ett populärt sätt att ta sig ut i naturen – inte minst i naturreservaten i Värmland.

– Kanske tre gånger så mycket folk nu jämfört med tidigare år, säger Johan Bohlin, Länsstyrelsen Värmland.

Att det finns ett stort intresse för vanring just nu märks både vad gäller kortare turer i närheten och mer avancerade vandringar – kanske på flera dagar – längs större leder.

I Värmland finns drygt 200 naturreservat. Många av dem med vandringsleder i varierande svårighetsgrad. Bland de mest populära är Högbergsfältet norr om Filipstad, Brattforsheden norr om Molkom och Glaskogen i Lenungshammar.

På Brattforsheden norr om Molkom rustas nu lederna upp med bland annat nya grillplatser, bänkar och toaletter. Kittelfältets naturreservat är populärt, och det märks inte minst genom ökat slitage på vandringslederna.

Starta klippet i spelaren för att följa med ut i skogen och se vad Länsstyrelsen gör för vandringslederna i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.