Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Anna Larsson, studiesocialt ansvarig på Karlstad studentkår, berättar om vad som görs för att festandet under insparken ska bli mer kontrollerat. Foto: SVT

Inspark för KAU-studenter – så ska för vilt festande förhindras

Uppdaterad
Publicerad

Under två veckor och på sammanlagt ett 70-tal platser kommer den årliga insparken för Karlstads universitetsstudenter pågå – med start på måndag. Och i år ska en ny alkohol- och drogpolicy och extra vakter se till att festandet inte går för vilt till.

Det är mycket som ska preppas inför årets inspark. När vi träffar Anna Larsson mitt i alla förberedelser berättar hon om utmaningarna för Karlstad studentkår.

– Jag jobbar bland annat med platsschemat där vi måste koordinera så det blir rätt mängd människor på rätt plats, säger Anna Larsson som är studiesocialt ansvarig på studentkåren.

Det handlar vanligen om 2 000 till 3 000 nya studenter som ska tas om hand och introduceras. 

– De ska få en spark in i studielivet och få chansen att lära känna nya kompisar och kanske hitta vänner för livet, säger Anna Larsson.

Objudna har försökt sälja droger

Men det finns också andra typer utmaningar för arrangören Karlstad studentkår. Tidigare har till exempel objudna gäster försökt sälja droger i samband med insparken.

– Vi har en nära dialog med polis och räddningstjänst för att förhindra att sådant händer.

Ny alkohol- och drogpolicy

I år finns dessutom en ny alkohol- och narkotikapolicy som antagits av studentkårens fullmäktige berättar Anna Larsson.

– Studentföreningar som har arrangemang under oss på studentkåren ska inte övertala eller hetsa studenter till att konsumera alkohol.

Kommer Karlstadsborna få se lugnare tillställningar nu då?

– Det är inget jag kan lova, men flottracet som arrangeras i september är ett helt alkoholfritt evenemang vid Klarälven, så där får man gärna komma och kolla om man vill se nyktra studenter, säger Anna Larsson.

I klippet ovan berättar hon mer om vad som händer under insparken och hur de försöker undvika att få problem vid arrangemangen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.