Hör vad folk på stan i Karlstad tänker om att åka utomlands i sommar. Foto: SVT

Inte självklart åka utomlands – så tänker några värmlänningar om sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Vi ställde frågan: ”Kan du tänka dig att åka utomlands i sommar?”, och såhär svarade några värmlänningar.

Starta klippet för att höra deras svar – och dela med dig av dina tankar i chatten nedan!

Hur tänker du kring utlandssemester i sommar?

Pinnat inlägg

Nu sätter vi punkt för denna chatt och tackar för många fina kommentarer och visat intresse.

Hörs igen snart, med ett helt nytt chattfönster och sannolikt ett helt annat ämne!

Men, du kan såklart fortsatt ta del av alla tankar kring utlandssemester som kommit in här nedan.

/Erik Grönlund, onlinespecialist SVT Nyheter.

Daniel hopman • Ja man kan ju njuta av svensk sommar var ute så mycket som möjligt och njuta av solen

PetraN • Det är många år sen jag upptäckte inte bara Värmland men också Sverige, vi har mer att erbjuda än man kan få utomlands på en så liten yta.
Men vi är otroligt dåliga på att visa upp Sverige och allt vi har, speciellt media (SVT) gör allt för få program som skulle kunna visa upp otroligt mycket mer av allt fantastisk vi har runt knuten.
Att hemestra bidrar till svenskt näringsliv och och är betydligt bättre för miljön!

Plupp • Det finns många anledningar att stanna i fina Värmland och Sverige! Förutom att vi bor i ett helt fantastiskt landskap där det finns massor av spännande saker att uppleva så är det det bästa för att hjälpa klimatet och för att begränsa risker för att plocka hem mutationer av viruset.

Mats • Det kan bli utlandsresa, igen, men vaccinerad och säkert utfört i så fall.

John Svensson • Räcker med Skutberget!!! Motionscentralen for ever! Går även bra med Getingberget på öa.

Håkan Grahn • Vi har ett så vackert Sverige, så därför ingen utlandsresa i år heller

Ovaccinerad • Nej, jag kan inte åka utomlands. Har inte kunnat få vaccinera mig. Om region Värmland erbjuder sig att jag ska få vaccinera mig så tar jag tacksamt emot det erbjudandet. Då får sparpengarna gå till två resor till Värmland, för vaccination. Så är det i Sverige, det är inte jämlikt. Alla som vill bli vaccinerade får inte det. Hade vi haft nationell vaccinationsplan, dvs att precis alla ska erbjudas och uppmanas att vaccinera sig, då hade detta aldrig behövt hända. Jag har gjort misstaget att arbeta i ett viktigt samhällsnyttigt yrke inom en annan region, och där nekas jag vaccin pga att jag är utomlänsbo. Nu ser jag två olika scenarion: jag blir antingen smittad av Covid 19, svårt sjuk och behöver intensivvård. Eller så får jag fortsätta att leva i ständig oro för att bli smittad och inte få delta i samhällslivet. Jag lider svårt av detta redan. Jag har levt med hårda restriktioner i snart ett och ett halvt år, men samtidigt måst arbeta. Jag känner att det mesta känns värdelöst.

Valentina • Jag skulle gärna vilja åka till min familj och mina vänner i Tyskland, men eftersom det krävs Covidtests för att få resa (för oss yngre som har ingen chans att få vaccinen i tid innan semestern) och de är så orimligt dyra i Sverige, har jag nog tyvärr inte råd :(

Susanne • Jag ska jobba i sommar är timvikarie i vården. Men skulle inte åkt någonstans ändå. Trivs bäst hemma.

Anna • Jag siktar på att åka utomlands i månadsskiftet aug/september. Jag har full tilltro till att det går att åka på ett säkert sätt utifrån smittspridning. Jag kommer inte att ramla runt på krogar och träffa en massa folk utan kommer precis som hemma att hålla avstånd. Jag blir lite trött på allas moraliserande över denna fråga, låt alla ta egna beslut utifrån vad som är tillåtet att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet