– Vi står precis startklara för att gå igång nu i veckan som kommer. Detaljplanerna kring själva valarbetet kommer vi att fastställa under början av veckan. Men valarbetet det börjar redan nu, säger förbundsordförande Hans Eriksson (M).
– Det som skiljer nu mot tidigare är att Socialdemokraterna har visat att de är svängda åt vänster och att det finns en klar skiljelinje nu mellan Alliansen och Socialdemokraterna.
Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna kommer att ändra sina nomineringar på valsedlarna de förblir desamma som de såg ut den 14 september, så länge kandidaterna fortfarande är valbara.
Ökat medlemsantal
– Sedan gårdagen har vi dragit upp lite strukturer för vad som komma skall. Vi ska välja en operativ valledning och sätta fokus på den politik vi vill driva nu, säger Martin Andersson (S), förste ombudsman.
– Det är allvar nu, det är inte varje dag en budget faller när borgeligheten gör sig beroende av Sverigedemokraterna. Folk är upprörda. Så vi måste prata med människor, det blir en samtalskampanj.
För partierna har medlemsansökningarna rasslat till det senaste dygnet och man är redo att knacka på dörrar och flytta ut valstugorna till torgen igen.
Kortare tidsfrist
Men det är inte bara de politiskt aktiva som måste förbereda sig. Även på länsstyrelsen måste man ladda inför ett nytt val.
– Det är att dra igång valorganisationen igen, det innebär att boka lokaler se till att vi har personal och börja planera inför det som ska hända den 22 mars, säger Gith Nilsson, valansvarig på länsstyrelsen i Värmland.
– Rent praktiskt har vi mycket kortare tid på oss, vi är ju vana att planera under en mycket längre tid, vi börjar ju nästan ett år i förväg i det ordfinarie valet. Men vi har också en god erfarenhet från 2014, vi har ju genomfört två val.
Känner du aldrig ”ånej, nu ska vi ha ett tredje val på ett år, det här orkar inte jag”?
– Nej, faktiskt inte, valarbetet är jätteintressant, det är en spännande arbetsuppgift och jag ser det som en förmån att få jobba med det. Alla som är med är positivia och det ifnns ett stort engegamng, säger Gith Nilsson.