21-åriga Isabelle utsattes för hämndporr när hennes ex publicerade över 30 nakenbilder av henne på sociala medier. Foto: SVT/TT

Isabelle utsattes för hämndporr

Uppdaterad
Publicerad

Hämndporr är ett problem som drabbar allt fler och offren mår ofta fruktansvärt dåligt. För 21-åriga Isabelle i Slottsbron kändes det som att livet var förstört när expojkvännen lade ut över 30 nakenbilder på henne i sociala medier.

– Jag ville inte leva mer.

– Jag stod inne i en affär med en kompis när mamma ringde och sa att det ligger ute nakenbilder på dig på din Facebook.

Först trodde Isabelle att det hela var ett skämt, men när både vänner och kollegor hörde av sig och skickade skärmdumpar insåg hon att någon kapat hennes Facebookkonto. 32 nakenbilder hade publicerats varav några även på hennes Instagramkonto.

– Jag fick panik. Jag kände att jag måste på något sätt få bort dem så inte fler kunde se.

TV: Hör hela Isabelles historia

Men, att radera bilderna gick inte så lätt. Kaparen hade även ändrat lösenordet till Facebokkontot så först kunde hon inte ens logga in.

– Jag kände bara att jag måste dö. Jag kände att jag skiter i allt, jag ville inte leva.

Tog bilderna tillsammans med pojkvän

Bilderna som delades hade hon och expojkvännen tagit tillsammans med hennes mobil och trots att de var raderade lyckades han ändå komma åt dem i smyg.

LÄS MER: Tuffare tag mot hämndporr

Länge visste hon inte vem som publicerat bilderna, men expojkvännen erkände senare att det var han.

– Det var pornografiska bilder, som visade allt beskriver hon.

Skyllde på sig själv

Isabelle lyckades efter en stund komma åt sina konton och radera bilderna, men då var skadan redan skedd. Hon drabbades av socialfobi, sjukskrev sig från jobbet och vågade knappt gå ut. Det tog flera dagar innan hon vågade se sina familjemedlemmar i ögonen igen.

– Jag skämdes väldigt mycket. Jag tyckte att allt var mitt fel att jag hade gått med på att ta sådana här bilder så då kände jag att jag får skylla mig själv.

”Många vågar inte säga nej”

Var femte svensk artonåring har frivilligt exponerat sig sexuellt via nätet, visar en svensk avhandling, men det blir allt vanligare att bilder som tagits och delats i förtroende används som hatporr. För Isabelle har det nu gått ett år sedan händelsen och hon mår bättre. Hon väljer att berätta offentligt för att peppa andra drabbade att anmäla och få folk att tänka på hur lätt intima bilder kan missbrukas.

– Man tänker nog inte på vad som kan hända och många vågar inte säga nej. Jag var själv tveksam, men tänkte att jag älskar ju honom och bilderna kommer bara finnas i min mobil.

Vill se fängelse som straff

För många som drabbats av hatporr kan skadan bli livslång och bilder och filmer som en gång läckt ut på nätet kan spridas bortom den drabbades kontroll. Isabelle har efter händelsen kommit i kontakt med andra drabbade och långt ifrån alla anmäler.

Expojkvännen dömdes nyligen för grovt förtal och dataintrång och straffet blev skyddstillsyn och 30.000 kronor i skadestånd. Isabelle vill att straffet ska vara fängelse, annars tror hon inte de som drabbas kommer göra sig besväret att anmäla.

– Skyddstillsyn fungerar ju inte ens avskräckande. Hade jag vetat att det bara skulle bli det straffet hade jag inte heller anmält.

Men du vill ändå att fler drabbade ska anmäla?

– Ja, för att straffet ska skärpas ja.

Vad gav dig modet att våga berätta?

– Det är nog det som gör att jag orkar gå vidare, att man pratar mer om det. Det kanske gör att jag kan hjälpa någon annan, säger Isabelle. 

Det här är hämndporr

  • Hämndporr är att dela och sprida sexuella bilder på någon annan utan personens samtycke i hämndsyfte, till exempel för att någon gjort slut med en.
  • I Sverige finns ingen lag som uttryckligen förbjuder spridningen av hämndporr, men spridningen kan ändå bedömas som olaglig.
  • Högsta domstolen har funnit att distribution av hämndporr under vissa förutsättningar kan bedömas som grovt förtal. I de fallen har också statlig ersättning från Brottsoffermyndigheten kunnat betalas ut, eftersom distributionen av materialet ansetts utgöra en kränkning av den drabbades person och därmed frid.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.