Det ser ut att bli en strängare lagstiftning mot ”hämndporr”. Foto: SVT/Arkiv

Tuffare tag mot hämndporr

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle från Slottsbron utsattes för att hennes expojkvän spred nakenbilder på henne. Åklagaren yrkade på fängelse, men det blev skyddstillsyn. Men det ser ut att bli en strängare lagstiftning mot den här typen av brott.

21-åriga Isabelle drabbades av av att hennes förra pojkvän spred nakenbilder på henne.

Hennes expojkvän dömdes nyligen för grovt förtal och dataintrång och straffet blev skyddstillsyn och 30.000 kronor skadestånd.

TV: Se inslaget om Isabelle här

Åklagaren i målet anser att brottet var såpass allvarligt att det borde dömts ut ett fängelsestraff.

– Jag yrkade på fängelse då kränkningen varit av så allvarlig art, men tingsrätten bedömde inte straffvärdet så högt att det utgjorde skäl för fängelse, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge som åtalade den misstänkte.

Vill ha tydlighet

Daniel Edsbagge efterlyser en tydligare praxis för straffmätning och påföljdsval för grovt förtal. Enligt en undersökning han gjort skiljer sig straffen åt beroende på domstol.

– Det här är ett prioriterat område för Åklagarmyndigheten och vi har bett riksåklagaren driva fall i Högsta domstolen som kan ge en tydligare praxis, säger Daniel Edsbagge.

Utredning presenterad

Och det kan komma att bli tuffare tag för att stoppa näthatet. Förra året presenterade regeringens utredare lagman Gudrun Antemar sitt förslag på nya lagar för att stoppa hot och hat på nätet. I utredningen finns en ny brottsrubricering som hanterar så kallad hämndporr: olaga integritetsintrång.

Det skulle innebära att det blir olagligt att sprida ”mycket privata uppgifter” som hämnd,  alltså att lägga upp nakenbilder eller pornografiska bilder på en tidigare partner utan dennes samtycke.

Lagändring drar ut på tiden

Förutom sexuella bilder skulle olaga integritetsintrång innefatta spridande av information om någons sexliv, hälsotillstånd, om något varit utsatt för allvarligt brott, och bilder på personer i mycket utsatta situationer eller liknande bilder.

Utredningens förslag var att lagen skulle träda i kraft redan i juli, men det har dragit ut på tiden och kommer troligtvis att klubbas av riksdagen och införas vid årskiftet.

– Det finns ingen specifik anledning till att det dragit ut på tiden utan kan bero på frågans komplexitet, arbetsbelastning på departementet osv, säger Sofie Rudh, justitieminister Morgan Johanssons pressekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.