Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Hedström anlägger övningsbanor på sjöar och preparerar testvägar i nordvärmländska Anttila under vintern. Verksamheten får orten att leva upp. Foto: Håkan Wikström/SVT

Iskylan får Anttila att blomstra på vintern: ”Glada att det händer något i skogen”

Publicerad

Tre sjöar och fem mil ispreparerade vägar får bilföretag, myndigheter och rallyteam att vallfärda ut i den värmländska ödemarken runt Anttila tre månader om året.

– Vi märker inte av någon konjunkturnedgång – snarare tvärtom, säger Anders Hedström.

Under nästan nio månader om året råder lugnet runt Anttilaberget.

Skönt, tycker en del – trist tycker andra. Men de som vill ha mer liv och rörelse får sitt lystmäte tillgodosett när snön och kylan drar in. Då blomstrar nämligen bygden upp.

Anders Hedström och sonen Peter Hedström driver företaget CarExperience i Torsby.

– Vi har ju flera delar som vi står på i företaget, bland annat bilverkstad och motorsportsatsningen. Verksamheten i Anttila är bara en del, och begränsad till några månader om året, förklarar Anders.

Långa arbetsdagar

Men det är intensiva månader.

– Ja, haha, verkligen! I morse var jag uppe klockan 04 och preparerade vägar och ordnade till snökanter på banorna på sjöarna. Den här dagen slutar kanske vid 22-tiden – om jag har tur, säger Anders.

Verksamheten går ut på att ordna till banor på sjöar och ispreparerade vintervägar för utbildningar och rallytester.

Sjöar och vägar som Anders Hedström arrenderar under perioden av markägare och vägsamfälligheter och sedan hyr ut till olika kunder.

Reiersen på plats inför rallydebyt

När SVT Nyheter Värmland besöker Anttila är både rallyföraren Isak Reiersen och 48 poliser från polisregion Öst på plats för att köra på isen.

– Om några veckor kommer bilmärket Polestar hit för en lansering, det bokar på. Konstigt nog. I oktober-november trodde jag att vi skulle märka av dåliga tider, men det har nästan blivit tvärtom, säger Anders Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.