Den gamla simhallen i Säffle kommer ersättas med en ny hall med 50 meter lång bana. Foto: SVT

Ja till 50 meter bassäng i Säffle

Uppdaterad
Publicerad

Det blev 33 röster för en 50-metersbassäng och åtta röster för en 25-metersbassäng. Det betyder att det blir en 50-metersbassäng i den nya simhallen i Säffle och därmed blir kommunen först ut i länet, med att ha en 50 meter lång simbassäng.

Kommunfullmäktiges beslutet om en 50-metersbassäng, som var i enighet med kommunstyrelsens förslag, innebär en investeringskostnad 236 miljoner kronor för kommunen. Simhallen ska byggas under 2017-2018.

Simhallen i Säffle är från år 1972 och underhållet är eftersatt, 2015 rasade taket in och nu ska det byggas en ny hall. Men hur stor bassängen ska vara, råder det delade meningar om.

”Ingen liten fråga”

Under fullmäktigemötet var talarlistan lång och många ville ge replik i frågan om ett nytt badhus i Säffle.

– Det stora steget för Säffle är att bygga en simhall över huvud taget, säger Dan Rogne (S), Om vi ska bygga ska vi bygga för framtiden, så vi får något mer än i dag.

– Det är ingen liten fråga, det kommer sätta spår i kommunen i många år framöver. Alternativet, att bussa våra barn till Åmål, är inget alternativ. Vi måste våga mer än så. I framtiden kommer vi nog med stolthet kunna säga att, ja, vi tog rätt beslut, säger Anders Anderberg, (SD) som är för en 50-metersbassäng.

– Går man över smärtgränsen är det andra som får stryka på foten. Det är bakgrunden till att vi som parti tycker att 25-metersalternativet är det som är rimligt, säger Ola Johansson (M).

”Mer kött på benen”

Socialdemokraternas Ann Björkqvist Mlakar tror att en 50-metersbassäng kan ge fler jobb.

– Vi socialdemokrater har länge insett behovet av en ny simhall och det fanns därför med som en vallöfte. De 2-3 miljoner mer som ett 50-metersalternativ kommer kosta är väl värda jämfört vad vi får för pengarna.

– Det är ett jättelikt beslut vi tar här i kväll om en simhall i vår kommun. Set kanske är det största beslutet vi tar under den här mandatperioden. Det låser upp ungefär fyra års investeringar i den här kommunen. Vi skulle vilja ha lite mer kött på benen, hur påverkar det här våra kärnverksamheter, vård, skola och omsorg, säger Ulrika Simonsson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.