Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, och hans kritik mot förslagen som ska minska betesskadorna. Foto: Björn Jansson/SVT

Jägareförbundet kritiskt mot utökade jakttider: ”Lägsta älgstammen på 40 år”

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet i Värmland är kritiskt mot Naturvårdsverket och Skogsstyrelsens förslag för att minska betesskadorna i skogen. Det innefattar bland annat utökade jakttider och ökade möjligheter till skyddsjakt på älgkalv.

Anledningen är att man tror att åtgärderna kan minska en redan liten älgstam ytterligare.

Målen ska inte överskridas

Men Naturvårdsverket menar att målen för älgförvaltningen kommer att sättas lokalt och att den utökade jakttiden har som syfte att nå målen, inte mer.

– Normalt fyller man inte tilldelningen på kalvar på vissa platser, och skjuts det fler kalvar än så kommer de att räknas med i nästa års prognos, säger Jens Andersson, projektledare på Naturvårdsverket.

”Måste ske en anpassning”

Anders Olsson på Jägareförbundet i Värmland menar dock att anledningen till att målen inte nås på vissa platser är att älgstammen redan är för liten där.

– Det måste ske en anpassning till verkligheten när man förvaltar viltet, säger han.

Jens Andersson på Naturvårdsverket menar att förslagen syftar till att öka flexibiliteten.

– Det kommer inte att få någon dramatisk effekt på viltstammen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.