Foto: TT

Jägareförbundet har tackat nej till medverkan

Publicerad

Jägareförbundet har tackat nej till att medverka i Opinion Lives direktsända debatt i SVT från Stjerneskolan i Torsby.
– Vi beklagar att de tackat nej, säger Eskil Lundgren som är redaktör för kvällens program.

Det var under onsdagskvällen som Jägareförbundet tackade nej till att medverka i programmet.

– Vi bojkottar inte SVT, utan debattformen, säger Bo Sköld, Jägareförbundets generalsekreterare till tidningen Svensk jakt som är Jägareförbundets tidning.

– Jägareförbundet är inbjudna eftersom de är en viktig part i den här frågan och vi hade gärna velat höra deras officiella syn, säger Eskil Lundgren.

”Mer krut”

Anders O Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, säger till tidningen Svensk jakt att förbundet måste ta debatten, men i andra forum.

– Vi måste påverka de som tar besluten, och också få politiska beslut som leder till en bättre rovdjursförvaltning. Där kan man inte bara ta hänsyn till genetik och antal vargar, man måste också ta hänsyn till de människor som drabbas och tvingas att leva med rovdjur, säger Anders O Olsson.

– Vår ambition är att få en så saklig och bra debatt det bara som det bara går och att så många perspektiv som möjligt kommer fram, säger Opinion Lives redaktör Eskil Lundgren.

Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld säger även till tidningen Svensk Jakt:

– Att delta i debattprogram, där målet sällan är att hitta konstruktiva lösningar, är direkt kontraproduktivt för både människa, varg och en långsiktigt förutsägbar vargförvaltning.

– Jag hade förväntat mig lite mer krut ifrån Jägareförbundet, säger kvällens programledare Belinda Olsson.

Hon håller med om att det inte går att lösa vargfrågan i ett 43 minuter långt TV-program. Men i kväll har Jägareförbundet en gyllene möjlighet att i direktsändning föra fram konstruktiva lösningar och redogöra för hur komplex den här frågan är, säger Belinda Olsson.

Men Jägareförbundet har chans att ändra sig ända fram till programmet startar i kväll, säger kvällens programledare Belinda Olsson.

Medverkande

I programmet i kväll medverkar bland andra Isak From (S) som sitter i riksdagens jordbruksutskott, Bengt Berg från Vänsterpartiet i Torsby, Solveig Larsson från Jägarnas Riksförbund, Jan Bergstam från Rovdjursföreningen och Monica Stöllman, pensionerad polis som utrett illegal jakt.

– Publik är hjärtligt välkommen till Stjerneskolan. Men alla måste boka platser genom att maila opinionlivepublik@svt.se, säger Cecilia Crook, som är publikansvarig för kvällens direktsända debatt i SVT1 klockan 22.00.

Av säkerhetsskäl måste man uppge namn, personnummer och telefonnummer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet