• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Det är 79 dagar kvar till jul Foto: TT

Jakten på årets granar i gång

Om 79 dagar är det julafton. Det innebär att startskottet för jakten på årets granar som ska stoltsera på Karlstads torg är i gång.

Det är sju granar som kommer att få chansen att visa upp sig på olika torg inom kommunen: Stora Torget, Hagatorget, Molkom, Väse, Edsvalla centrum och Norsplan i Vålberg. Nytt för i år är att även Skattkärr kommer att få en gran i centrum.

Höga krav för att kvala in

Nu eftersöks ståtliga granar. Och ståtlig innebär enligt kommunen också att man som gran uppfyller vissa kriterier. Dessa är att granen ska vara:

– grön, hög och fin

– ha täta grenar

– ha en rak stam

Granen ska också vara lätt för kommunen att hugga ner och flytta och beroende på var granen ska placeras måste den också uppfylla vissa höjd-krav.

Förra årets gran på Stora Torget i Karlstad kom från Forshaga Foto: SVT

Förra årets gran från Forshaga

Tror man sig ha en passande gran på sin tomt uppmanas man att kontakta kommunen.

Förra året kom det in 41 tips på granar. Den som slutligen hamnade på Stora Torget kom från Forshaga och ägarna till granen var själva på plats för att spana in resningen. Ett reportage om det kan ni se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer