Järvstammen i Värmland fortsätter att öka. Arkivbild. Foto: TT

Järven drar sig söderut

Publicerad

Järvstammen i Värmland fortsätter att öka. Enligt resultaten av vinterns inventering har järv konstaterats så långt söderut som i trakten av Forshaga.

Järven har länge varit utrotad i Värmland, men de senaste åren har det konstaterats föryngring av järv i de norra delarna av länet.

I vinterns inventering har man funnit spår av sammanlagt nio järvar, varav fyra honor.

 - Det är fler honor än vi sett något tidigare år, säger länsstyrelsens naturbevakare Per Larsson.

– Järven är väldigt svårinventerad. Det krävs i princip att man har en bild av en hona och en unge tillsammans för att det ska räknas som en konstaterad föryngring.

Den sydligaste honan har spårats i trakten av Forshaga.

– Så långt söderut har vi inte sett spår av järv tidigare. Det tolkar jag som att det finns djur även mellan de olika observationerna, och att stammen är på väg att sprida sig söderut.

Långsam återhämtning

I hela landet uppskattas järvpopulationen till cirka 583 järvar, vilket är under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus – det antal som krävs för att de ska finnas kvar långsiktigt – på 600 individer.

Under 2018 hittades 124 honor med ungar i Sverige, vilket är en ökning från 97 året innan.

Järven fanns sannolikt i Värmland i relativt små stammar under 1800-talet men började försvinna under mitten av århundradet.

Under 1960-talet uppskattades antalet järvar i Sverige till cirka 100. Efter att djuret fridlystes 1969 har populationen sakta återhämtat sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer