Kommunen dröjde länge med att lämna ut de begärda handlingarna Foto: SVT

JO ger Hammaröbo rätt mot kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I december anmälde en kvinna på Hammarö kommunen till Justitieombudsmannen (JO) då hon inte fick ut de allmänna handlingar hon begärt. JO ger nu kvinnan rätt.

I oktober och november skickade kvinnan mejl till kommunen med frågor angående en ombyggnad av en tidigare skola till en förskola. Den nionde november begärde hon också att få ta del av handlingar, bland annat ritningar och annat material relaterat till ombyggnaden.

LÄS MER: Hammarö kommun JO-granskas

Hon fick inte ut handlingarna trots att hon skickade ett mejl och påminde. I mitten av december anmälde hon kommunen till JO. Den andra februari fick hon ett mejl av kommunen som ursäktade sig och skickade med handlingar.

Agerade inte skyndsamt

När allmänna handlingar begärs ut ska det, enligt tryckfrihetsförordningen, hanteras skyndsamt. Kvinnans väntetid på knappa tre månader anses, av JO, inte som skyndsam. JO skriver att servicenämnde på Hammarö ska kritiseras  för hanteringen av ärendet.

Ett glatt besked för kvinnan som anmälde.

– Man vill ju tro på någon slags demokratisk rättvisa men så går kommunen och gör som de vill. Så det känns jätteskönt nu att JO ger oss rätt, säger kvinnans man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.