”Jag har aldrig tänkt på det som en gräns förut”, säger gränspendlaren Jonas Nilsson. Foto: SVT

Jonas måste visa pass när han åker till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

För de boende i gränstrakterna är mycket annorlunda sedan Norge stängde gränsen för en dryg månad sedan. Bara arbetspendlare och personer med särskilda skäl släpps nu in i Norge – om de har alla papper i ordning.

Jonas Nilsson från Charlottenberg har arbetat som chef i en livsmedelsbutik i norska Magnor i sex år.

En dryg mil – fram och tillbaka över gränsen varje arbetsdag. Nu är det annorlunda.

En ovanlig vardag – Värmland

– När jag pendlar till jobbet måste jag visa passet och en attest på att jag jobbar i Norge. Det kändes ovant i början. Jag har aldrig tänkt på det som en gräns förut.

Krävs dokument

Efter att Norge stängde sina gränser för en dryg månad sedan krävs särskilda skäl för utlänningar som vill resa in i landet.

De 14 000 svenskar som bor i Sverige men har sin fasta arbetsplats i Norge tillåts passera, men de måste ha dokument som bevisar att de har arbete i grannlandet.

– Telefonerna har gått varma. Det är många frågor just nu. Vi är ju vana vid att bara kunna passera gränsen, säger Kjell Olsen vid det svensk-norska informationscentret Grensetjensten.

Tvingas handla i Norge

Några som däremot inte kan passera gränsen är de tusentals norrmän som normalt handlar i Sverige. Omsättningen i de största köpcentren vid gränsen har minskat med mellan 80 och 90 procent.

I den norska butik där Jonas Nilsson är chef är det däremot full fart. Omsättningen har ökat med upp till 70 procent i Kiwi-gruppens butiker vid gränsen.

– Vi har fått utöka personalen och ta in extra hjälp. Vi ser särskilt en ökning på gränshandelsvaror. Det är ovant, säger Jonas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En ovanlig vardag – Värmland

Mer i ämnet