”Nu kanske man inte har sett sina syskon eller sin mor på flera veckor”, säger Kjell Olsen på den svensk-norska informationstjänsten Grensetjensten. Foto: SVT

Stängd riksgräns skiljer familjer åt

Uppdaterad
Publicerad

För de boende vid riksgränsen mellan Sverige och Norge är det en helt ny vardag som gäller efter stängningen av gränsen. Många kan inte träffa nära och kära, utan tvingas hitta nya sätt att umgås.

Det är en helt ny verklighet – med helt nya problem – som gäller för de boende längs den drygt 160 mil lång gränsen nu i coronatider.

Norrmän kan visserligen resa fritt till Sverige, men tvingas till 14 dagars karantän utan någon form av lön eller annan ersättning vid hemkomsten.

En ovanlig vardag – Värmland

Får inte korsa gränsen

Svenskar utan jobb i Norge – eller mycket särskilda skäl – kan inte korsa gränsen alls.

– Det är ju släktskap över gränserna, och nu kanske man inte har sett sina syskon eller sin mor på flera veckor, säger Kjell Olsen på den svensk-norska informationstjänsten Grensetjensten.

– Man får ses på varsin sida gränsgatan med en kopp kaffe istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En ovanlig vardag – Värmland

Mer i ämnet