Familjen Thunberg från Degerfors med pappa Patrik, Jack, Milo och mamma Ida var borta i drygt nio månader. Mest speciellt tycker Ida att Galapagodöarna var. Foto: Privat

Jorden-runt-familjen hemma igen: ”Vi vill resa igen”

Publicerad

I augusti förra året gav sig familjen Thunberg i Degerfors av på ett stort äventyr för att se något nytt. Huset var sålt och på ryggen hade de en varsin ryggsäck. Nu, tretton länder senare, är de tillbaka i vardagen – i ett nytt hus i Degerfors.

– Det har gått i ett sen vi kom hem, säger mamma Ida Thunberg.

Pappa Patrik, mamma Ida, Milo, 9 år, och Jack, 7 år, har klivit in i Svensson-vardagen igen. Jobb, träningar och måsten har ersatt en drygt nio månader semester jorden runt.

– Den största skillnaden och svårigheten med att komma hem, är att just kliva in i leden igen med rutiner. Förut var det vi som ägde vår tid, nu är det en annan rytm i vardagen, säger Ida Thunberg.

Galapagos toppar

Den 4 juni var de tillbaka i Sverige igen efter att ha besökt länder som Costa Rica, Indonesien, Nya Zeeland och Hawaii. Totalt blev det tretton olika länder med oräkneliga minnen, nya vänner och fantastiska upplevelser.

– Galapagosöarna var kanske det mest speciella, med djur som bara lever där. Det var en stor upplevelse att vara där och vi hade väldigt roligt, säger Ida.

Milo Thunberg älskar livet under ytan och på Galapagosöarna gjorde familjen en snorklingsutflykt till Los Tuneles på ön Isabela. Foto: Privat

Tog med skolundervisningen

Sonen Milo, då 8 år, fick hemundervisning under hela resan och familjen avrapporterade mot skolan.

– Det gick jättebra. Vi hade tid och kunde verkligen engagera oss i skolan, som man kanske inte har tid till hemma.

Men några lov och ledigt från undervisningen hade inte Milo som sina klasskompisar hemma.

– Nej, det hade han inte. Men på vissa platser var vi ute hela tiden och då fick upplevelserna vara skolan, då lade vi undan matteboken.

I Luang Prabang, Laos, jobbade familjen som risbönder vid en Living Land Farm. Pappa Patrik Thunberg testade att ploga med vattenbuffel. Foto: Privat

Många följde dem

Under hela resan bloggade Ida och Patrik om sina äventyr och de fick många följare, som också var intresserade av att resa med barn.

– Många är väldigt förundrade över att vi kan göra så här, att resa när man har barn. Men man måste inte bara åka på charter.

På Nya Zeeland reste familjen till stor del med en Karlskogafamilj. Foto: Privat

Att resa långt med barn ser hon inte som något problem alls.

– De öppnar så många dörrar och ser helt andra saker och detaljer som vi aldrig tänkt på. De ställer smarta frågor och vi lär oss mycket mer, säger Ida.

Stod utan hus

När familjen kom tillbaka hem till Degerfors den 4 juni stod familjen utan hus. De fick flytta in hos Idas föräldrar men hade tur. Ett hus de gillade låg ute till försäljning och de köpte det redan samma vecka. Nu har det hunnit bo i det nya huset i några veckor och har fullt upp med att komma i ordning.

– Nu ska vi landa i det här. Barnen är bättre på att vara i nuet än mig, de tycker det är jättekul att vara hemma med kompisar och det är träningar och snart börjar skolan också. Jag skulle lätt kunna åka igen den 28 augusti, skrattar Ida.

Ingen ny resa planerad

Sen de kommit hem till Degerfors i början av sommaren har de nästan uteslutande varit just hemma, även om alla i familjen vill resa igen.

– Jack har varit på en Finlandskryssning, men det är allt. Det är ju hemsk men vi har ingen ny resa planerad, skrattar Ida.

Men att efter det stora äventyret boka in sig på en charter igen, det känns långt bort. 

– Ha ha ha, ibland säger vi ”vad skönt om nån annan gör allt” men det är bara en kort stund som vi känner så. Jag tror inte vi kommer åka på charter igen, men ska aldrig säga aldrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.