Fryksdalsbanan 100 år

Publicerad

På Sunne station har man firat en 100-åring. Den 2:e augusti 1913 tuffade nämligen det första ordinarie tåget in i Sunne.

De talar om sin Fryksdalsbana med kärlek i rösten. Järnvägen som började byggas nånstans norr om Kil och kom till Sunne 1913. För att fira jubileet ställer Sunne hembygdsförening ut gamla bilder i järnvägsstationen i Sunne.

– Vi behöver föra det här vidare till yngre generationer och vi vurmar verkligen för Fryksdalsbanan, säger Ingegerd Löwgren Jansson från Sunne hembygdsförening.

Men det har inte alltid gått som på räls för Fryksdalsbanan som vid flera tillfällen varit nedläggningshotad – som 1965 då Kungliga Järnvägsstyrelsen beslutade att lägga ned persontrafiken på banan. Men det beslutet mötte kraftigt motstånd och hävdes.

– Vi hade ju några kämpar här, bland andra Åke Carlvik som gick in för det här med liv och lust, säger Gunnar Andersson, ordförande i Sunne hembygdsförening.

Och som den hundraåring banan är har den berört många på sin väg genom Fryksdalen.

– Jag är född här en bit bort så de här loken, de såg jag varje dag, och hörde dem, säger Maj-Britt Gullström, som kommit för att titta på bilderna.

– Eftersom min pappa jobbade på Fryksdalsbanan var det väldigt vanligt att man fick åka med på hans dressin och det var ju spännande, säger Sven Ceder.

– Det bästa jag visste var ju att springa och titta på tågen, så det ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Gunnar Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fredagsreportaget

Mer i ämnet