Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tvådelad bild: Julia Danielsson, en ung kvinna, sitter i sin soffa och ler mot kameran, samt en mobiltelefon med en graviditetsapp. Foto: SVT

Julia i Karlstad använder flera graviditetsappar

Uppdaterad
Publicerad

Örebroaren Julia Danielsson är egenföretagare och nyinflyttad till Karlstad. Till hösten väntar hon sitt första barn. Många frågor bubblar inför förlossningen och hon använder flera graviditetsappar för att lära sig mer om vad som väntar.

– Ja, det gör jag. Jag tycker det är spännande att läsa om allt som komma skall, säger Julia som nu är i vecka 20.

Hon har ännu inte träffat barnmorskan på mödravården så många gånger, och tycker att man ibland kan känna sig lite ensam med alla frågor kring graviditeten och den kommande förlossningen. Därför känns apparna som det enklaste och mest tillgängliga sättet att få information och svar på alla frågor som snurrar.

Testar gärna

Hon har inte varit med och testat den nya appen som barnmorskorna i Karlstad forskat på, men tänker kolla in den när den finns tillgänglig inom kort.

– Kanske, jag vet inte...men ja, det kan jag tänka mig, säger hon.

Till skillnad från andra appar som redan nu finns tillgängliga, bygger den app som barnmorskorna i Karlstad forskat på sitt upplägg på en metod som kallas ”Föda utan rädsla” där kvinnan genom stöd och kunskap om andning, avspänning, röstens och tankens kraft ska hitta avslappningsmetoder och få verktyg att hantera förlossningsarbetet bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.