Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra om hur appen som testas i studien är tänkt att hjälpa kvinnor vid en förlossning. Foto: SVT

Ny app ska hjälpa kvinnor att föda barn utan rädsla och stress

Uppdaterad
Publicerad

Gravida kan hitta mycket information i appar på nätet, men det finns ingen forskning om apparna verkligen är till nytta. Därför har barnmorskor i Karlstad nu gjort en pilotstudie på en ny app som ska hjälpa kvinnor att föda utan rädsla och stress.

Appen är tänkt som ett komplement till traditionell föräldrautbildning och ska vara ett verktyg för att bättre kunna möta smärtan. 

– Många kvinnor i barnfödande ålder är vana vid att använda appar och har ofta dem som sin första informationskälla, säger Magdalena Fritzon, en av barnmorskorna bakom studien.

Information och övningar

Studien har gjorts på en app, som ännu inte är lanserad, och är tänkt att ge födande kvinnor verktyg för att möta smärtan vid födseln, till exempel KBT-övningar med andning och avslappningstekniker. Men också information om vad man kan förvänta sig.

– Många känner sig stressade just för att de inte har kontroll, säger barnmorskan Karin Ängeby som hållit i forskningsstudien.

48 värmländska mammor har deltagit i den första piloten och nu pågår en större studie med omkring 400 kvinnor i hela landet. 

Resultatet av den första studien visade att kvinnor som använde appen fann det enkelt och användbart, men att det inte blev någon större skillnad i upplevelsen av förlossningen mellan de som testat appen och de som var i kontrollgruppen.

Region Värmland har huvudansvar för den nationella studien och forskningen sker i samarbete med Karlstads universitet och Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.