Den ideella organisationen Karlstadsjuristerna hjälper till med juridisk rådgivning gratis för dem som annars inte skulle ha råd med det. Foto: SVT

Juriststudenter hjälper utsatta gratis

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två år tillbaka samarbetar den ideella organisationen Karlstadsjuristerna med Stadsmissionen för att kunna ge de som annars inte skulle ha råd juridisk rådgivning gratis. Föreningen består av juridikstuderande vid Karlstad universitet och varje år hjälper studenterna ett hundratal behövande.
– Det känns bra att kunna hjälpa människor som annars står lite utanför samhället – att kunna ge dem tid och lyssna på dem, säger Selma Sahinovic, som är rådgivare i föreningen.

Det är en fast hand som hälsar på mig i form av 24-årige Axel Enquist när jag stiger in på Stadsmissionen i Karlstad. Här turas han och elva av hans kamrater i föreningen om att sitta två timmar i veckan för att hjälpa de som behöver juridiska råd.

– Vi får praktisera det vi lärt oss i skolan, lära oss formulera och svara på problem på ett förståeligt sätt. Dessutom får vi hjälpa folk som är utsatta.

Arbetar med kyrkan

Föreningen samarbetar också med kyrkan.

– Vi är oändligt tacksamma att ha möjligheten att skicka klienter som behöver hjälp hit till rådgivarna. Ett sådant samtal kan innebära en vägledning för de här personerna som gör att de kan få bättre koll på vad som gäller och få bättre ordning i sitt liv, vilket också ger självförtroende. Det är också en trygghet för samhället att veta att våra blivande Karlstadbor får hjälp som de behöver, säger Miriam Pettersson som är diakon i Domkyrkan i Karlstad.

Liknande lokalföreningar som den i Karlstad finns i merparten städer som har universitet med juristutbildningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer