Hemlös person på gata i Stockholm. Foto: TT

Så kan du hjälpa hemlösa

Uppdaterad
Publicerad
Reportaget med Mattias, en av Värmlands 682 hemlösa, har engagarat. Flera personer har hört av sig till SVT Nyheter Värmland för att erbjuda hjälp – något som behövs.
– Det som är mest akut är varma kläder och skor, säger Malin Hjalmarsson, verksamhetsledare på Hela Människan Ria.

När minusgraderna kryper sig på är hjälpbehovet extra stort för dem som befinner sig utan bostad.

– Det som är mest akut är varma kläder och skor, säger Malin Hjalmarsson, verksamhetsledare på Hela Människan Ria, en av de organisationer i området som jobbar med hemlösa.

Hennes erfarenhet är att det brukar komma många donationer när julen närmar sig, men att behovet finns redan nu och året runt.

Ett plagg som aldrig doneras

Framför allt är det skor och kläder i herrstorlekar som behövs. Marie Björklind på Karlstads kyrkliga stadsmission säger att det är ett specifikt plagg som de aldrig får donerat, men har stort behov av.

– Underkläder. Då man duschar hos oss vill vi gärna kunna ge nya, rena underkläder, men det får vi aldrig in, säger hon.

LÄS MER: Mattias är en av 682 hemlösa i Värmland

Just nu har man även brist på volontärer.

– Vi har inte kunnat hålla öppet på lördagar den här hösten för att servera frukost, på grund av att vi saknar folk som kan hjälpa till.

Akutboende behövs

Det som båda organisationerna är helt eniga kring är att Karlstad skulle behöva något form av akutboende. De senaste åren har så kallad ”Vintervärme” funnits, där man dagtid kunnat få vistas inomhus. Men något alternativ för nätterna finns inte.

LÄS OCKSÅ: Ansvariga politiker: ”Vi gör så gott vi kan”

– Så om någon råkar sitta på en bra lokal där vi kan ha värme under natten, så att folk slipper frysa ihjäl, så får de gärna höra av sig till oss, säger Malin Hjalmarsson på Ria.

Men man kan också hjälpa bara genom att vara medmänniska.

– Att ge ett leende, eller fråga hur någon mår kan man göra hela tiden. Det handlar om att ge en människa en identitet och det kan man göra hela tiden, säger Marie Björklind på Stadsmissionen.

Tre sätt att hjälpa

Visa

Donera kläder

Donera pengar

Bli volontär

De jobbar med hemlösa i Karlstad:

Hela Människan Ria

Karlstads kyrkliga stadsmission

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Karlstad

Mer i ämnet