”Man skulle inte göra en natt där de hemlösa bor”, säger Lars Söderberg, diakon i domkyrkoförsamlingen Foto: SVT

Inga sovplatser för uteliggarna

Publicerad

Nätterna blir allt kallare och det är en tuff tid för de som saknar ett hem. De senaste åren har föreningen Vintervärme ordnat sovplatser åt Karlstads uteliggare under vintermånaderna, men i år finns ingen lösning i sikte.
– Vi hittar ingen lokal, säger diakonen Lars Söderberg.

– Det är bedrövligt om man tittar på hur de bor. Man skulle inte göra en natt där de hemlösa bor, säger Lars Söderberg, diakon i domkyrkoförsamlingen som möter många av Karlstads uteliggare och även de EU-migranter som saknar eget boende.

LÄS MER: Mattias är hemlös och sover ute

Karlstad har runt 350 hemlösa, för några av dem är läget så akut att de sover ute. Vi har tidigare berättat om 32-åriga Mattias Karlsson som ibland sover på busstationen. Föreningen Vintervärme har som uppdrag att hitta en lokal där uteliggare kan få värme och en sovplats.

– Vi fyller ju lätt ett femtontal bäddar en natt, säger Lars Söderberg.

”Är ovärdigt”

De senaste vintrarna har läget lösts med tillfälliga baracker och husvagnar. Förra vintern höll Hela människan RIA nattöppet i sitt hus vid busstationen, men de lokalerna är inte godkända att övernatta i så där fick de hemlösa bara värma sig. 

– Att behöva sitta sig på en stol och överleva natt efter natt det tycker vi är ovärdigt.

Men jakten på en godkänd lokal har visat sig vara svår. Det är inte så enkelt att man kan ställa in sängar och sätta upp några brandvarnare och brandsläckare i vilken lokal som helst.

– När man tar en byggnad i anspråk och byter verksamhet i den så ska de kraven som finns i Boverkets byggregler för varje verksamhetsklass uppfyllas. Då kan det bli omfattande åtgärder beroende på vilka förutsättningar som finns i den befintliga byggnaden, säger Magnus Lundkvist, brandingenjör på Räddningstjänsten i Karlstad. 

LÄS MER: Många vill hjälpa hemlösa Mattias

Många vill hjälpa hemlösa Mattias Foto: SVT

För föreningen stupar lokalfrågan ofta på att det kostar för mycket att uppfylla de bygg och brandregler som gäller för att anpassa en lokal.

Karlstads kommun vill inte ha något härbärge i egen regi, men har gett föreningen 150 000 kronor för att de ska ge uteliggarna tak över huvudet även den här vintern.

Vill ha mer hjälp från kommunen

Lars Söderberg är tacksam för bidraget, men anser att kommunen lägger över för mycket ansvar på dem.

–  Vi önskar ju att vi skulle kunna ha mer samförstånd mellan kyrkan, kommunen och andra sociala instanser i den här frågan. Det blir mycket att kyrkan ska göra allt i slutändan när det gäller de här frågorna.

Karlstad har runt 350 hemlösa – för några av dem är läget så akut att de sover ute Foto: SVT

Under fredagen ska föreningens ledningsgrupp ta ett omtag och diskutera lokalfrågan igen.

– Jag kan inte svara att vi kommer lösa det. Givetvis är det dit vi kommer, för vi är kyrkan och vi är de sista som kan ge upp de här människorna, så vi måste, säger Lars Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Karlstad

Mer i ämnet