Efter vårt reportage om hemlösa Mattias Karlsson hörde många av sig och velat hjälpa honom Foto: SVT

Hemlösa Mattias har fått tak över huvudet

Publicerad

Nu har 32-årige Mattias Karlsson fått komma in i värmen. Han hyr ett rum i en bostad på Kronoparken i Karlstad och på julafton kommer han arbeta ideellt med att servera julmat till äldre som annars skulle suttit ensamma hemma.

– Många har ju hjälpt mig nu och då känner jag att det är roligt att hjälpa andra, säger Mattias.

I nästan ett år hade han varit utan bostad och när han inte har kunnat bo hos vänner eller bekanta har han sovit på busstationen eller i Orrholmsgaraget. Men efter vårt reportage om hemlösa Mattias Karlsson hörde många av sig och ville hjälpa honom. En av dem har han nu blivit inneboende hos.

– Hon hade sett mig på TV och kom fram och frågade om det var mig hon sett på TV, berättar han.

Hemlösa i Karlstad

LÄS MER: Mattias är hemlös och sover ute

Efter att de pratat erbjöd kvinnan honom att hyra ett rum i hennes lägenhet på Kronoparken tills han får tag på en egen lägenhet. Han flyttade in förra helgen och Mattias är mycket glad och tacksam.

– Det känns jättebra för min del, jag mår ju jättebra och hon har hjälpt mig jättemycket efter att jag flyttat in. Bland annat har hon ordnat med second hand-kläder till mig så att jag kan klä mig lite finare nu under julen. Hon är en klippa verkligen! säger Mattias.

Nu har 32-årige Mattias Karlsson fått komma in i värmen Foto: SVT

Enklare att söka jobb nu

I januari vräktes Mattias från sin lägenhet i Falun. Ett tillfälligt jobb förde honom till Värmland, men nu är han arbetslös och på grund av skulder har han inte lyckats få tag på en egen lägenhet. Han är utbildad undersköterska och nu när han fått tak över huvudet känns det betydligt ljusare för honom och enklare att söka arbete.

– Jag har sökt en massa jobb nu, i första hand som undersköterska men även som lokalvårdare och lagerarbetare, säger Mattias.

LÄS MER: Många vill hjälpa hemlösa Mattias

Ska ge julmat till äldre

Han har även blivit tillfrågad om han vill vara med att arbeta ideellt under julen. På julafton ska Mattias, i en lokal på Kronoparken, tillsammans med andra servera julmat till äldre personer som annars sitter ensamma hemma. Förhoppningen är att ett 30-tal personer kommer.

– Det känns roligt att få hjälpa till. Man känner att man får ett syfte och har något att göra. Även om jag inte får lön så är det bara roligt. Många har ju hjälpt mig nu och då känner jag att det är roligt att hjälpa andra, säger Mattias.

Hur kommer du fira julen?

– Ja, det blir ju med dem då, vi ska väl kolla på Kalle Anka också, säger han glatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Karlstad

Mer i ämnet