32-åriga Mattias Karlsson har varit hemlös sedan han vräktes från sin lägenhet i Falun i januari Foto: SVT

Mattias är hemlös – sover ute

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hemlösa ökar, visar Socialstyrelsens senaste mätning. I Värmland räknas 682 personer som hemlösa och för några av dem är läget så akut att de tvingas leta sovplats varje kväll.

– Ofta sover jag på busstationen eller i Orrholmsgaraget, säger hemlöse Mattias Karlsson.

– På den här bänken brukar jag sova, säger Mattias Karlsson och visar oss en träbänk i den yttre vänthallen på busstationen i Karlstad.

– Det är tufft, fortsätter han.

Arbetslös och bostadslös

32-åriga Mattias Karlsson har varit hemlös sedan han vräktes från sin lägenhet i Falun i januari. Ett tillfälligt jobb förde honom till Värmland, men nu är han både arbetslös och bostadslös. Problem med skulder gör att hyresvärdarna inte står inte på rad. Ibland sover han hos vänner och bekanta, men när det inte går återstår bänkarna på stan.

– Vissa nätter sover jag här på busstationen eller i Orrholmsgaraget där det är varmt på nätterna så man slipper frysa, säger Mattias Karlsson.

LÄS MER: Per-Inge Lidén (MP) om situationen för kommunens hemlösa

Vad har du för tankar när du ska somna på en bänk?

– Det är väl att inte bli rånad och helst vakna dagen efter och inte ha frusit ihjäl.

En ökning med 300 i Värmland

Mattias är en av de 682 personer i länet som Socialstyrelsen klassar som hemlösa, det är drygt 300 fler än i den senaste mätningen som gjordes 2011. Störst andel, 350 stycken finns i Karlstad (223 stycken år 2011). Som hemlös räknas den som inte har ett långsiktigt eget boende. EU-migranter är inte med i statistiken. Hur många av de hemlösa som befinner sig i samma akuta sits som Mattias Karlsson är svårt att säga eftersom det skiljer sig från dag till dag.

Mattias är en av de 682 personer i länet som Socialstyrelsen klassar som hemlösa Foto: SVT

I de allra flesta fall ordnar kommunen med tillfälliga boendelösningar, men då krävs att personen inte är alkohol- eller drogpåverkad.

Vad känner du inför att du hamnat i den här situationen?

– Det är jättetråkigt att man inte kan få den hjälp man ber om och att det tar så lång tid om man skulle få hjälp, säger Mattias Karlsson.

Har du tackat nej till något erbjudande så det är därför du inte har något boende?

– Nej, det har jag absolut inte gjort. Hade jag bara fått något hade jag tagit det. Men än har det inte kommit på tal.

”Borde finnas härbärge och fler billiga lägenheter”

Mattias Karlsson efterfrågar ett härbärge, men framförallt att det byggs billigare lägenheter i Karlstad. Trots den svåra situationen är han optimist. Som utbildad undersköterska hoppas han snart kunna hitta ett jobb och då blir det lättare att få en hyreskontrakt. Helst vill han jobba inom äldrevåren.

– Min tur ska väl också vända så småningom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.