Per-Inge Lidén (MP) är ansvarig politiker i frågan Foto: SVT

Per-Inge Lidén (MP) om situationen för kommunens hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Den största delen hemlösa i länet finns i Karlstad där 350 personer saknar en fast, egen bostad.

SVT Nyheter Värmland pratar med Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, om vad kommunen gör åt situationen.

Vad tycker du om att det ser ut så här?

– Det är inte alls bra. Vi vill att alla Karlstadbor ska ha tak över huvudet och vi arbetar med det på olika sätt – bland annat med andrahandslägenheter och vandrarhemslösningar. Vi vill att alla ska komma in när natten kommer.

Hemlösa i Karlstad

Tycker du att ni gör tillräckligt?

– Vi gör aldrig tillräckligt men vi gör så gott vi kan. Det är faktiskt så att den Karlstadbo som kommer till oss på Socialförvaltningen och säger att ”jag har ingenstans att sova i natt” – den ordnar vi ett boende för om man inte är full eller påverkad på något sätt.

Mattias Karlsson, som vi har träffat, efterfrågar ett härbärge och billigare lägenheter. Vad gör ni i den frågan?

– Billigare lägenheter vore jättebra. Vi får ju billigare lägenheter både av KBAB (Kommunala Bostadsbolaget i Karlstad reds. anm) och privata hyresvärdar och det är väldigt viktigt. Vi behöver naturligtvis billiga lägenheter men det är inte enkelt när det är så dyrt att bygga lägenheter som det är i dag. Härbärge är vi lite tveksamma till för att det drar med sig andra problem när människor med olika problem ska bo på samma ställe – det blir sällan riktigt bra.

LÄS MER: Mattias är hemlös – sover ute

Men är det ett bättre alternativ att man sover i ett parkeringshus?

– Nej, det är det naturligtvis inte. Men vi vill hitta individuella lösningar för varje person. Det ska vara värdiga lösningar och vi ska se varje människa och försöka lösa dennes problem var för sig. Jag tror att det är bättre.

Vad tänker du som ansvarig politiker om att Mattias och fler med honom har det så här?

– Det tycker jag känns tragiskt. Men jag är glad att vi stödjer RIA (en ekumenisk stödverksamhet för socialt utsatta reds. anm) ekonomiskt så att det finns en verksamhet här. Om Mattias kommer till Socialförvaltningen så är det så att alla Karlstadbor ska erbjudas någonstans att sova för natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Karlstad

Mer i ämnet