”Vi vet inte hur stor prishöjningen kommer att vara”, säger kommunikationschefen på Löfbergs i Karlstad Anders Thorén. Foto: SVT

Torka och frost i Brasilien höjer kaffepriset

Uppdaterad
Publicerad

Torka och frost har minskat skördarna av kaffe i Brasilien och råkaffepriset har gått upp med 40 procent sedan i somras, enligt kommunikationschefen på Löfbergs i Karlstad Anders Thorén. Det kommer högst sannolikt leda till att priset på kaffe i affären måste höjas.

Löfbergs köper in i snitt 120 ton råkaffe per dag  och producerar kaffe motsvarande tio miljoner koppar per dag. Syd- och Centralamerika står för 70 procent av det råkaffe som Löfbergs importerar.

Tio kronor per kilo

Råkaffepriset är inte det enda som påverkar priset i butiken men nu är situationen i Brasilien så extrem att det kan bli en höjning på upp till tio kronor per kilo eller sex till sju öre dyrare per kopp förklarar Anders Thorén.

– Vi vet inte hur stor prishöjningen kommer att vara. Det kommer att handla om ett par öre per kopp . Men det vi måste göra för att säkerställa en hållbar och stabil kaffeproduktion – det är att vi får göra insatser som kan gynna kaffeodlare och göra dom starkare så att dom kan leva ett bättre liv på att odla kaffe, säger Anders Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.