I klippet berättar 91-årige Kalle Eriksson och hans dotter om varför han vill bo kvar på boendet. Foto: SVT

Kalle, 91: ”Jag flyttar inte, då får de köra mig härifrån i likkista”

Uppdaterad
Publicerad

Nu backar Torsby kommun. De två som vägrat flytta från Finnskogahemmet i Bograngen kommer att kunna bo kvar.

– Vi tvingar ingen, säger Tommy Olsson (S), ordförande i socialnämnden i Torsby.

Finnskogahemmet skulle läggas ner som särskilt boende redan före sommaren och istället drivas som ett så kallat mellanboende som kräver färre anställda, enligt ett beslut i socialnämnden i Torsby. Men två av de boende har vägrat att flytta och personalen finns fortfarande kvar.

– Nej, jag trivs så gott här och vill inte flytta härifrån. Aldrig i livet. Då får de köra mig härifrån i en likkista, säger Kalle 91-årige Kalle Eriksson.

Christina Berglund, som arbetar på Finnskogahemmet, säger att det var en jobbig situation när boende flyttades, några mot sin vilja.

– De som inte ville var ju ledsna och det var jag med, men man försökte vara professionell.

Flyttar ingen som säger nej

Men socialchefen i Torsby Magnus Hultin förklarar att flytten av boende var en uppgörelse med de gamla och deras anhöriga.

– Vi flyttar ingen därifrån om de säger blankt nej.

Så det var frivillig de flyttade, menar du?

– (lång tystnad.....) Ja, alltså... frivilligt alltså...när en äldre människa som har ett beslut om särskilt boende ska flyttas till ett annat boende så försöker vi komma överens med dom eller deras anhöriga, säger han.

Personalbrist orsaken

Skälet till att hemmet skulle göras om var akut personalbrist. Men under hela sommaren har det funnits personal.

Magnus Hultin säger att det fortfarande är en tuff situation personalmässigt men att de klarat det för att det varit färre boende på Finnskogahemmet.

– På det sättet har en del av personalen kunnat gå in på hemtjänsten, men fortfarande är personalsituationen väldigt ansträngd, säger han.

Uno Jönsson, som har sin mamma på Finnskogahemmet, är kritisk till hur kommunen hanterat situationen. Han är en av flera som överklagat beslutet i socialnämnden till förvaltningsrätten.

Hur länge det särskilda boendet kommer att finnas kvar i Bograngen kan företrädarna för socialtjänsten i Torsby inte svara på.

”Vi tvingar ingen flytta”

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att det kommer att vara kvar. Flyttar vi pappa kommer det att vara hans död, säger Mia Eriksson, dotter till 91-årige Kalle.

Och socialnämndens ordförande, Tommy Olsson (S), lovar att Kalle inte ska tvingas att flytta.

– Nej, det har vi sagt från första början. Vi tvingar ingen, det här ska tas med dem personligen, en och en, säger han.

Uno Jönsson säger att det är helt nya besked.

– Det är en seger för oss anhöriga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.