Jan Turvall, tv, och Per-Ola Wiklander, th, uttalar sig om revisorsuppdragen som Per-Samuel Nisser är föreslagen till. Foto: SVT

Ny jävsituation för Per-Samuel Nisser om han utses till revisor i kommunens bolag

Uppdaterad
Publicerad

Om kommunfullmäktige i Karlstad ikväll utser förre kommunalrådet i Karlstad Per-Samuel Nisser (M) till revisor i bolagen Karlstad Airport och Karlstad Energi är det ett brott mot kommunallagen.

Det hävdar en av de ledande experterna på ämnet Jan Turvall, som är lektor och expert på förvaltningsrätt, kommunalrätt och offentlighet/sekretess vid Göteborgs universitet.

”Av din beskrivning av ärendet är det jäv i båda fallen och inte bara olämpligt utan olagligt”, skriver han i ett mejl till SVT.

Tveksamt om Nisser är valbar

Per-Ola Wiklander, lektor i offentlig rätt vid Karlstads universitet, säger att det är tveksamt om Nisser över huvudtaget är valbar till revisorsuppdragen i de kommunala bolagen eftersom hans syster Margareta Larsson Nisser ska väljas till vice ordförande i Karlstad stadshus, de kommunala bolagens moderbolag.

– Generellt kan man ifrågasätta om det är lämpligt. Men det viktiga är om det följer lagen.

Han säger att just det är tveksamt och att Nisser inte är valbar till uppdraget i så fall.

I går kunde SVT berätta att Moderaternas Margareta Larsson Nisser får lämna sitt uppdrag i kommunstyrelsen i Karlstad för att Per-Samuel Nisser ska kunna sitta kvar som revisor i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.