”Kan gå till högsta domstolen”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga parter har överklagat Värmlands tingsrätts dom om försök till tvångsgifte i fallet där en 14-årig flicka utsattes för äktenskapstvång. Och flickans advokat tror målet kan gå ända upp i högsta instans.

– Jag tror det här målet kan gå ända upp till högsta domstolen, säger flickans advokat Björn Karlsonius.

Det var på julafton 2015 som flickan slog larm till polisen. Hon bodde då med sin familj i ett flyktingboende på Sommarviks camping i Årjäng. Familjen som kommer från Syrien hade kommit till Sverige bara några månader tidigare och flickan kunde bara några enstaka ord på svenska.

När polisen kom till platsen och förhörde flickan med hjälp av tolk framkom att hon kände sig hotad till livet och att hon hållits instängd och kontrollerad för att hon satte sig emot att bli bortgift. Hon omhändertogs av socialen enligt LVU, Lagen om vård av unga och bor sedan dess på hemlig ort.

I tingsrätten ansågs inte äktenskapet fullbordat och därför friades mannen som flickan hävdar att hon blivit bortgift med, medan föräldrarna dömdes till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång. Den utsatta flickans advokat, som överklagat domen, menar att det är av största vikt att domen prövas.

– Det är väldigt viktigt eftersom det finns ett äktenskapskontrakt. Man har kallat dit en sheik som anses ha fördjupade kunskaper i sharialagstiftning och sedan skrivs ett äktenskapskontrakt i enlighet med islamisk rätt.  För min klient är det oerhört viktigt att det slås fast att det är ett fullbordat brott eftersom hon inte hade några möjligheter att ta sig ur det, säger Björn Karlsonius.

Målet är av principiellt intresse även om flera liknande fall har prövats rättsligt tidigare.

– Det finns ingen praxis på området, det finns tre mål som gått till hovrätten men Högsta domstolen har inte prövat något ännu, säger Björn Karlsonius som tror att målet kan nå ända upp i Högsta domstolen innan ett slutligt avgörande nås.

Vad i det här har gjort starkast intryck på dig?

– Ja, det är den här tjejen. Jag träffade henne första gången på juldagen 2015 och har följt henne sedan dess. Hon var då 14 år gammal, i dag är hon 17, hon har valt sitt liv men till priset av att inte ha någon kontakt med sin mamma och pappa, säger Björn Karlsonius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet