Karlstad backar om avverkning

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun backar nu från planerna på att avverka skog i ett friluftsområde i Molkom. Bakom beslutet står protester från ortsbor – men också det faktum att det finns höga naturvärden i skogsområdet.

Karlstads kommun planerade avverkningar i ett 30 hektar stort skogsområde i Molkom. Men när planerna blev kända väckte det protester och efter ett möte med boende i området backar kommunen.

– På mötet var det många som var oroliga över avverkningen som skulle ske i friluftsområdet. Vi förstår att skogen är viktig för friluftslivet och när Skogsstyrelsen dessutom hittat naturvärden där väljer vi att inte gå vidare med avverkningen i den delen med naturvärde, säger Håkan Eriksson, enhetschef för Skog och friluftsliv på teknik- och fastighetsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Mindre åtgärder

Helt orört kommer dock inte skogsområdet att få stå.

– I utkanten av det område som vi nu inte längre ska avverka finns en mängd vindfällen. Här kommer vi att ta bort dem och ytterligare granar för att friställa grova björkar. Så det blir en liten avverkning men inte alls så stor som vi tidigare tänkt. Det här gör vi för att skapa en lövträdsridå ut mot elljusspåret, säger Håkan Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.