Tomten Owe Jakobsson med sin tomtemor Gunilla Rasmusson. Foto: Privat.

Karlstad invaderas av tomtar

Publicerad

I helgen väller det in tomtar i Karlstad. Samtidigt som kommunen arrangerar julgransskakning på Stora torget för tjugonde året i rad hålls det både tomteting och årsmöte för Sveriges tomtegille i stan.

De är ett tjugotal tomtar från hela landet, alla medlemmar i Sveriges tomtegille, som deltar i festligheterna i Karlstad på lördagen.

Klockan 10.30 arrangerar Karlstads kommun dans kring granen på Stora torget och efter det hålls det tomteting tillsammans med barnen. Owe Jakobsson från Gullspång är en av tomtarna som deltar.

Precis som på julafton delade tomtarna ut presenter till alla barn. Foto: SVT

– Vi ska diskutera om man verkligen ska ha paket på jul, och vilken färg det ska vara på granen. De som vågar och vill får komma och träffa oss, säger han.

Späckat tomteschema

På förmiddagen är tomtarna engagerade i julgransskakningen och på eftermiddagen drar de sig bort från uppmärksamheten för att hålla årsmöte för föreningen Sveriges tomtegille.

En och annan tomtemor fanns också med på Stora Torget i Karlstad. Foto: SVT

 Owe Jakobsson berättar att det kan ta tid att transportera sig över stan som tomte, eftersom så många vill stanna och ta bilder.

– Promenaden från parkeringsplatsen i närheten till Stora torget brukar ta en timme, säger han och skrattar.

Värmlands alldeles egna tomte, Inge i Halla (till höger i bild), samspråkar med en kollega. Foto: SVT

Bara skötsamma tomtar

Det är inte vilka tomtar som helst som dyker upp i Karlstad i helgen. De har alla en sak gemensamt; de är certifierade.

– Det är en garanti när man ringer till oss, att man får en riktig tomte på julafton, som är nykter, inte röker, är skötsam och har ”rätt” kläder, säger Owe Jakobsson.

Vad ser du mest fram emot i helgen?

– Har du haft ett barn med tindrande ögon i knät någon gång, som inte vill något hellre än att vara tillsammans med tomten? Det är obetalbart, säger han.

Många barn passade på att bli fotograferade tillsammans med åtminstone en av alla tomtarna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer